Connect with us

Business

Η Adriatic Tankers και ο Παναγής Ζησιμάτος

Panagis Zisimatos

Μια από τις πιο ιστορικές ναυτιλιακές οικογένειες στο χώρο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας είναι η οικογένεια Βαλλιανάτου. Οι ρίζες της ναυτιλιακής δραστηριότητας της οικογένειας ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ όλη η οικογένεια ασχολείται με τη ναυτιλία από δύο (2) αιώνες νωρίτερα. Ο ιδρυτής Ανδρέας Βαλλιανάτος (1794-1899) δημιούργησε ένα στόλο ιστιοπλοϊκών πλοίων που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο της περιοχής των Ιονίων Νήσων με βάση την Μπραΐλα Ρουμανίας. Τόσο οι γιοι του Γεράσιμος Βαλλιανάτος (1822-1894) όσο και ο Διονύσης Βαλλιανάτος (1820-1890) ακολούθησαν το ναυτικό επάγγελμα του πατέρα τους. Ο Γεράσιμος με επιτυχία διαπραγματεύτηκε το δικό του πλοίο “Άγιος Νικόλαος” μεταξύ Ελλάδας, Μάλτας, Τεργέστης και άλλων μεσογειακών λιμανιών. Ο Διονύσης ασχολήθηκε κυρίως με τα νησιά του Ιονίου, ενώ ο γιος του Παναγής έγινε διακεκριμένος εφοπλιστής στην περιοχή του νότιου Δούναβη. Οι απόγονοι του Γεράσιμου, Δημήτρης Βαλλιανάτος (1861-1943) και ο γιος του Λουκάς Βαλλιανάτος (1885-1968) συνέχισαν την οικογενειακή ναυτική παράδοση. Η Σταμάτουλα Βαλλιανάτου, κόρη του Λουκά, παντρεύτηκε τον Ανδρέα Ζησιμάτο, ο οποίος αργότερα έγινε συνεργάτης του πατέρα της στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 1920, δημιουργήθηκαν μακροχρόνιες σχέσεις με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η BP Hellas, η Shell Hellas, η Mobil και η Standard Oil, οι οποίες γενικά αφορούσαν τη μεταφορά πετρελαίου στις ελληνικές και γειτονικές μεσογειακές ναυτιλιακές αγορές.

Όπως όλοι οι πρόγονοί του, έτσι και ο Παναγής Ζησσιμάτος, γιος του Ανδρέα και της Σταματούλας, γεννήθηκε στο ελληνικό νησί της Κεφαλονιάς το 1948. Κατά την οικογενειακή παράδοση, μπήκε στη θάλασσα σε πολύ μικρή ηλικία , ήδη από 14 ετών και στην ηλικία των 18 ετών είχε ήδη 18 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας. Αποφοίτησε από την ναυτική Σχολή των Οινουσσών, το πιο διακεκριμένο ναυτικό κολέγιο της Ελλάδας και αργότερα απέκτησε την άδεια πλοιάρχου, ταξιδεύοντας με τα περισσότερα είδη πλοίων.

Ως μέλος μιας εξέχουσας ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, ο κ. Ζησιμάτος είχε αρκετά χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας ως πλοίαρχος διάφορων ωκεάνιων πλοίων υπό ελληνική και υπό αλλοδαπές σημαίες, και είχε συγκεντρώσει εκτεταμένες γνώσεις και προσωπική εμπειρία στις δυνατότητες και τους περιορισμούς διαφόρων τύπων πλοίων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας γενικά. Αξιοποιώντας αυτή τη γνώση και εμπειρία, ο κ. Ζησιμάτος εκμεταλλεύτηκε τους κύκλους της αγοράς της ναυτιλιακής βιομηχανίας για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του τα επόμενα χρόνια.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο ιδιόκτητος στόλος αποτελούταν από δύο μικρά δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρελαιοειδή προϊόντα στα ελληνικά νησιά και γενικότερα στη Μεσόγειο. Ο κ. Ζησσιμάτος εισήλθε τότε στην οικογενειακή επιχείρηση όπου διακρίθηκε για τις γνώσεις και επιχειρηματική οξυδέρκεια που τον διέκρινε. Οι διευθύνοντες και μέτοχοι της οικογενειακής επιχείρησης ήταν οι θείοι του Γεράσιμος και Δημήτριος Βαλλιανάτος.

Ο κ. Παναγής Ζησιμάτος ακολουθώντας τον δικό του δρόμο, δημιούργησε στα μέσα της δεκαετίας 1980 την εταιρεία Adriatic Τankers που δραστηριοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως στην μεταφορά πετρελαιοειδών όντας μία από τις μεγαλύτερες και πρωτοπόρες ναυτιλιακές εταιρείες που εισήγαγε καινοτομίες στην μεταφορά των πετρελαιοειδών, μέχρι περίπου τα μέσα της δεκαετίας του 1990 προτού αποσυρθεί από την αγορά.

Ο κ. Ζησιμάτος μέχρι και σήμερα ποτέ δεν έπαψε να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας δραστηριοποιούμενος περιφερειακά όσο του το επέτρεπαν οι λοιπές επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Πλέον κύριο μέλημά του είναι να μεταλαμπαδεύσει όλες αυτές τις γνώσεις και την εμπειρία του στη νέα γενιά ώστε να συνεχιστεί για χρόνια ακόμη η λαμπρή ναυτική ιστορία της οικογένειάς του.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Business

Ενεργητικά συστήματα ηλιακής ενέργειας

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα ενεργητικά συστήματα ηλιακής ενέργειας.

Τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα αποτελούν μηχανικές κατασκευές ικανές να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, να τη μετατρέπουν σε αξιοποιήσιμη (θερμική, ψυκτική ή ηλεκτρική), να αποθηκεύουν τμήμα αυτής και να τη διανέμουν προς χρήση.

Τα πλέον διαδεδομένα ενεργητικά ηλιακά συστήματα είναι οι Ηλιακοί Συλλέκτες για παραγωγή θερμού νερού χρήσης και τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μικρής ισχύος.

Η “καρδιά” ενός ενεργητικού ηλιοθερμικού συστήματος είναι ο ηλιακός συλλέκτης, ο οποίος μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα και τη μεταφέρει σε κάποιο ρευστό (νερό, ηλιακό ρευστό, αέρα).

Οι διαφορετικές τεχνολογίες ηλιακών συλλεκτών είναι:

• Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα: Είναι απλοί και οικονομικοί. Αποτελούνται από μαύρους πλαστικούς ή μεταλλικούς σωλήνες -χωρίς μόνωση μέσα στους οποίους κυκλοφορεί το υγρό. Η μέγιστη θερμοκρασία που επιτυγχάνεται είναι 20ο C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

• Επίπεδοι συλλέκτες: Είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος ηλιακού συλλέκτη. Αποτελείται από επίπεδο μονωμένο πλαίσιο, το οποίο καλύπτεται από τη μια πλευρά με διαφανές κάλυμμα από τζάμι ή πλαστικό. Το πλαίσιο περιέχει μια μαύρη/σκουρόχρωμη πλάκα που απορροφά την ηλιακή ενέργεια. Το ρευστό μεταφοράς θερμότητας κυκλοφορεί μέσα ή πάνω από την απορροφητική πλάκα μεταφέροντας τη θερμότητα. Η θερμοκρασία που παράγεται μπορεί να φτάσει ως 70ο C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

• Σωλήνες κενού: Αποτελούνται από σειρά γυάλινων σωλήνων κενού. Ο κάθε σωλήνας περιέχει έναν απορροφητή (π.χ. μια μαύρη μεταλλική πλάκα) που απορροφά την ηλιακή ενέργεια.

Η τοποθέτηση ενός ηλιακού συλλέκτη μπορεί να είναι:

• Οριζόντια όταν τοποθετείται σε οροφές ή έδαφος (εκτός συλλεκτών κενού με σωλήνα θερμότητας ξηρής ή υγρής σύνδεσης)

• Επικλινής για τοποθέτηση σε στέγες, έδαφος, προσόψεις κτιρίων. Οι συλλέκτες κενού τοποθετούνται με ελάχιστη κλίση 250

H βέλτιστη κλίση των συλλεκτών ανάλογα με τη χρήση τους ενδεικτικά είναι: • για χρήση όλο το χρόνο συνιστάται η κλίση συλλεκτών να είναι ίση με το γεωγραφικό πλάτος της.

• για χρήση τους χειμερινούς μήνες: κλίση συλλεκτών = γεωγραφικό πλάτος της περιοχής + 150

• για χρήση τους καλοκαιρινούς μήνες: κλίση συλλεκτών = γεωγραφικό πλάτος της περιοχής – 150

Για την εγκατάσταση ενός ενεργητικού ηλιακού θερμικού συστήματος θα πρέπει να προβλεφθούν:

Ωφέλιμος χώρος για τους συλλέκτες: το κτίριο πρέπει να έχει ικανοποιητικό χώρο για την εγκατάσταση της απαιτούμενης επιφάνειας συλλεκτών. Ενδεικτικά αρκούν 2 m2 επίπεδων ηλιακών συλλεκτών για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ζεστό νερό μιας οικογένειας 2 ατόμων.

Για κάθε επιπλέον άτομο απαιτούνται περίπου 0,75 m2 πρόσθετης συλλεκτικής επιφάνειας. Ο συλλέκτης πρέπει έχει νότιο προσανατολισμό και να μη σκιάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο χώρος αυτός μπορεί να βρίσκεται είτε στην οροφή του κτιρίου (με την προϋπόθεση ότι ψηλότερα γειτονικά κτίρια δεν προκαλούν σκίαση) ή σε κάποιο άλλο ανοιχτό χώρο.

Ωφέλιμος χώρος για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (αντλίες, εναλλάκτες θερμότητας και δεξαμενές αποθήκευσης): Πρέπει να είναι προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες, π.χ. μπορεί να τοποθετηθεί είτε στο υπάρχον λεβητοστάσιο ή σε κάποιον άλλο κλειστό χώρο (στην περίπτωση των θερμοσιφωνικών συστημάτων δεν απαιτείται επιπλέον χώρος).

Υδραυλικές συνδέσεις: Οι συλλέκτες, οι δεξαμενές αποθήκευσης, η παροχή κρύου νερού και το δίκτυο ζεστού νερού πρέπει να συνδεθούν υδραυλικά. Οι σωληνώσεις πρέπει να είναι επισκέψιμες για επισκευή πιθανών βλαβών.

Ηλεκτρικές συνδέσεις: Ο γενικός πίνακας του κτιρίου πρέπει να αντέχει πρόσθετα φορτία, τα οποία όμως για την περίπτωση των ηλιακών είναι μικρά. ως 100οC πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Continue Reading

Business

Η Coffee Expert συμμετέχει στο Athens Coffee Festival

Το τριήμερο 28-30/9 η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, θα γίνει ακόμα μία χρονιά το σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του κλάδου του καφέ αλλά και των coffee lovers γενικότερα.
Το Athens Coffee Festival αποτελεί πλέον ένα από τα κορυφαία και πιο επιδραστικά φεστιβάλ στην αγορά του καφέ και τους ανθρώπους της στην χώρα μας ενώ έχει καταφέρει να μυήσει στην κουλτούρα του ποιοτικού καφέ χιλιάδες καταναλωτές. Σε πολύ σύντομο λοιπόν χρονικό διάστημα, μέσα σε μόλις 4 χρόνια, δημιουργήθηκε μία δυναμική η οποία αποτυπώνεται τόσο στον εντυπωσιακό όγκο επισκεπτών που κάθε χρόνο αυξάνεται όσο και στην ικανοποίηση των ίδιων των εκθετών.

Τα εγκωμιαστικά σχόλια σημαντικών εκπροσώπων από τις κορυφαίες προμηθευτικές εταιρείες του κλάδου, από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους αλλά και εκπροσώπους από θεσμικούς φορείς με παγκόσμια παρουσία και δράση, επιβεβαιώνουν τον ρόλο του ως ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και κοινωνικά φόρουμ στην χώρα μας για την αγορά του καφέ και τους επαγγελματίες της καφεστίασης. Κι όλα αυτά σε μία εποχή που η αγορά του καφέ σημειώνει διαρκή ανάπτυξη με ολοένα και περισσότερες καινοτομίες να κάνουν την εμφάνιση τους. Κάτω από αυτό το πρίσμα, εμβληματικοί οίκοι καφέ, καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι specialty coffee roasters αλλά και ευρύ κοινό δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους στο Athens Coffee Festival.

Όλες οι κορυφαίες εταιρίες καφέ συμμετέχουν στο ACF
 120 από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις που διαπρέπουν στον κλάδο του καφέ και διαμορφώνουν τις εξελίξεις τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως θα συμμετέχουν στο 4ο Athens Coffee Festival. Aπό τις μεγάλες προμηθευτικές και παραγωγικές εταιρείες καφέ μέχρι εταιρείες εξοπλισμού και από προμηθευτές ροφημάτων (καφέ, τσάι, energy drinks κλπ) μέχρι εξειδικευμένα e-shops κ.α., όλα τα διεθνούς φήμης brands αλλά και ελληνικές εταιρείες που έχουν ξεχωρίσει και έχουν καταφέρει να γίνουν και αυτές leader του κλάδου στην χώρα μας, θα δώσουν το δυναμικό «παρών». Σε μία εκθεσιακή επιφάνεια 6.000 τ.μ. οι 40.000 αναμενόμενοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν νέα και καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα κάνουν την διαφορά στην επιχείρηση τους και θα τους βοηθήσουν να αναβαθμίσουν το προϊόν που προσφέρουν στον πελάτη τους ενώ οι καταναλωτές θα δουν νέες προτάσεις για την οικιακή χρήση τόσο σε ροφήματα όσο και σε home coffee machines. Η Coffeexpert  θα είναι εκεί και θα παρουσιάσει νέες ιδέες και προτάσεις σε συσκευές, εναλλακτικά ροφήματα και όχι μόνο.

Δύο νέες αντιπροσωπείες προστέθηκαν στο δυναμικό της εταιρείας που πάνω από μια δεκαετία αντιπροσωπεύει με μεγάλη επιτυχία τους οίκους Lucaffe, La Piccola και La Scala.

Η εταιρεία foodNess παρασκευάζει εναλλακτικά ροφήματα, μεγάλη ποικιλία σε ροφήματα σοκολάτας με καστανή ζάχαρη, και πολλά φυσικά και οργανικά προϊόντα.

Η εταιρεία Panafe με τις επαναστατικές  συσκευές παρασκευής καφέ για paper pod και για συμβατές Nespresso® με δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας από τον χειριστή!!

Η Barista Academy θα είναι εκεί να σας ενημερώσει για την ύλη των σεμιναρίων, το πρόγραμμα και την δυνατότητα πιστοποίησης από εκπαιδευτικό φορέα του εξωτερικού.

Παράλληλα θα σας δοθεί η δυνατότητα να ξεφυλλίσετε το βραβευμένο με τιμητική διάκριση βιβλίο του Παναγιώτη Νίκα «Το εγχειρίδιο του HomeBarista» και να συζητήσετε με τον συγγραφέα απορίες σας για τον καφέ.

Continue Reading

Business

Αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας (ΜΕΡΟΣ 2)

Μέρος Β

Η λειτουργία των παθητικών συστημάτων βασίζεται σε 3 μηχανισμούς.

 • Το φαινόμενο του θερμοκηπίου (για τη δέσμευση της ηλιακής ακτινοβολίας και τη μετατροπή της σε θερμότητα για την θέρμανση των χώρων)
 • Τη θερμική υστέρηση των υλικών – θερμοχωρητικότητα (για την αποθήκευση της θερμότητας)
 • Τις αρχές μετάδοσης της θερμότητας (την ιδιότητα της θερμότητας να μεταφέρεται από το θερμό στο κρύο αντικείμενο για τη μεταφορά της θερμότητας από το χώρο της συλλογής στην αποθήκη θερμότητας ή και στο χώρο που θα θερμανθεί)

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναφέρεται στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας που διέρχεται από τον υαλοπίνακα, σε θερμική ακτινοβολία και στη δέσμευσή της ως θερμότητα στον εσωτερικό χώρο. Με την πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας (άμεσης και διάχυτης) επάνω στον υαλοπίνακα λαμβάνουν χώρα τρεις διαφορετικοί μηχανισμοί μετάδοσής της. Ένα ποσοστό ανακλάται προς το εξωτερικό περιβάλλον, ένα ποσοστό, που αντιστοιχεί στο ορατό τμήμα της ακτινοβολίας – φωτεινή ακτινοβολία – διαπερνά τον υαλοπίνακα, και ένα ποσοστό της ακτινοβολίας απορροφάται από τον υαλοπίνακα, από το οποίο ένα μέρος επανακτινοβολείται προς το εξωτερικό περιβάλλον, ένα μέρος προς τον εσωτερικό χώρο και ένα μέρος μετατρέπεται σε θερμική ακτινοβολία.

Το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που διαπερνά, ανακλάται ή απορροφάται από τον υαλοπίνακα εξαρτάται από τα φωτομετρικά χαρακτηριστικά αυτού. g + p + a = 1 όπου g : διαπερατότητα, p : ανακλαστικότητα και a : απορροφητικότητα.

Το ορατό τμήμα του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας, που ανάλογα με τη διαπερατότητα του υαλοπίνακα, διέρχεται στον εσωτερικό χώρο, είναι μικρού μήκους κύματος.

Η ακτινοβολία προσπίπτει στα δομικά στοιχεία και τα αντικείμενα που βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο και, αλλάζοντας μήκος κύματος, μετατρέπεται σε θερμική ακτινοβολία (ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος).

Ο υαλοπίνακας και τα διαφανή εν γένει υλικά είναι αδιαπέρατα στη μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα σώματα. Η με αυτόν τον τρόπο προερχόμενη θερμότητα, δεν μπορεί να διαπεράσει ως θερμική ακτινοβολία τον υαλοπίνακα, εγκλωβίζεται στον εσωτερικό χώρο, απορροφάται από τα δομικά στοιχεία ή από ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη θερμότητας και πλέον μεταδίδεται στο χώρο με αγωγή, συναγωγή και ακτινοβολία, συμβάλλοντας στη διατήρηση του θερμικού ισοζυγίου του χώρου.

Υλικά παθητικών ηλιακών συστημάτων

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα παθητικά ηλιακά συστήματα, διακρίνονται σε υλικά συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας και σε υλικά αποθήκευσης της θερμότητας.

α) Υλικά συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας

Πρόκειται για διαφανή υλικά, διαπερατά από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα κριτήρια για την επιλογή των διαφανών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα παθητικό σύστημα είναι:

I. Οι θερμοφυσικές ιδιότητες ( διαπερατότητα, απορροφητικότητα, ανακλαστικότητα, ικανότητα εκπομπής θερμικής ακτινοβολίας, θερμοπερατότητα).

II. Η αισθητική, που είναι καθοριστικός παράγων για τη διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου και η οποία συνδέεται με τις θερμοφυσικές ιδιότητες του διαφανούς υλικού.

III. Η αντοχή, που πρέπει να είναι ικανή να παραλαμβάνει τις μηχανικές καταπονήσεις από θερμοκρασιακές μεταβολές και ανεμοπιέσεις.

IV. Το βάρος που μπορεί να φέρει το στοιχείο στο οποίο εφαρμόζεται το διαφανές υλικό.

V. Το κόστος αγοράς, τοποθέτησης και συντήρησης που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο για να μην επιβαρύνεται οικονομικά η κατασκευή. Τα συνηθέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κτιριακές κατασκευές είναι οι υαλοπίνακες, τα σκληρά πλαστικά (ακρυλικά, πολυεστερικά και πολυκαρβονικά) και η διαφανής θερμομόνωση.

β) Υλικά αποθήκευσης της θερμότητας

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση της θερμότητας είναι υλικά με μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Συνήθως είναι οικοδομικά υλικά του φέροντα οργανισμού και του κελύφους γενικότερα ή των εσωτερικών διαχωριστικών τοιχοποιιών, καθώς και υλικά επενδύσεων τοιχοποιιών και δαπέδων.

Τα πιο ικανά υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση της θερμότητας στα παθητικά ηλιακά συστήματα είναι το σκυρόδεμα, η πέτρα, οι ωμόπλινθοι, οι οπτόπλινθοι, τα κεραμικά πλακίδια, το νερό και τα υλικά αλλαγής φάσης (πχ τα εύτηκτα άλατα). Τα πρώτα (σκυρόδεμα, πέτρες κλπ) είναι συγχρόνως υλικά του φέροντος οργανισμού και έχουν και μεγάλη θερμοχωρητικότητα (σκυρόδεμα).

Το νερό έχει μεν τη μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, αλλά είναι κατασκευαστικώς δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε δομικά στοιχεία. Μπορεί να τοποθετηθεί σε δεξαμενές που ενσωματώνονται σε δομικά στοιχεία (πχ σε τμήμα της εξωτερικής τοιχοποιίας) ή σε μεμονωμένα στοιχεία-δοχεία.

Τα υλικά αλλαγής φάσης είναι σχετικά νέα υλικά που χρησιμοποιούνται σε επιλεγμένες θέσεις μέσα σε ειδικές δεξαμενές για την αποθήκευση της θερμότητας. Τα υλικά αυτά αλλάζοντας φυσική κατάσταση αποθηκεύουν θερμότητα την οποία αποδίδουν για να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση.

Continue Reading

Business

Αξιοποίηση Ηλιακής Ενέργειας (Μέρος 1)

Παθητικά ηλιακά συστήματα

Διάφορες μορφές ενέργεια που προέρχονται από τον Ήλιο χαρακτηρίζουν την ηλιακή ενέργεια. Το φως, η θερμότητα και οι ακτινοβολίες είναι κάποιες από αυτές τις μορφές ενεργειών που συνθέτουν την ηλιακή ενέργεια.

Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, που είναι ανεξάντλητη, μπορεί να γίνει με τρεις εφαρμογές:

 • Τα παθητικά ηλιακά συστήματα
 • Τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα
 • Και τα φωτοβολταϊκά συστήματα

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα παθητικά συστήματα ηλιακής ενέργειας, τα οποία εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που εκπέμπεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας και εφαρμόζονται σε κτίρια. Αυτά τα συστήματα έχουν την ιδιότητα να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, να την αποθηκεύουν και να την μετατρέπουν σε θερμότητα.

Η φιλοσοφία της συλλογής της ηλιακής ενέργειας είναι βασισμένη το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μέσω γυάλινων επιφανειών ή άλλων διάφανων υλικών εισέρχεται η ακτινοβολία όπου συγκεντρώνεται και εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του χώρου που καλύπτεται από το γυαλί.

Τα παθητικά συστήματα χωρίζονται στα συστήματα άμεσου και του έμμεσου κέρδους. Άμεσου κέρδους είναι τα παράθυρα κατάλληλου προσανατολισμού, ειδικότερα όταν συνδυάζονται με την κατάλληλη θερμική μάζα όπως βαριά υλικά (πέτρα, μπετόν κ.α. ). Μέσω των παράθυρων κατάλληλου προσανατολισμού απορροφάτε μέρος της θερμότητας και διαχέεται στον χώρο, κάποια άλλη στιγμή αργότερα. Αυτό επιτρέπει ο χώρος να διατηρείται για πολλές ώρες θερμός.

Στα έμμεσου κέρδους ηλιακά συστήματα συγκαταλέγονται τα παρακάτω συστήματα τα οποία είναι:

 • Οι ηλιακοί τοίχοι
 • Τα θερμοκήπια
 • Τα ηλιακά αίθρια

Οι ηλιακοί τοίχοι είναι εξοπλισμένοι στην εξωτερική τους πλευρά με υαλοπίνακα που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως ηλιακοί συλλέκτες. Αυτό δίνει την δυνατότητα να μεταφέρεται η θερμότητα μέσω του υλικού κατασκευής του τοίχου είτε μέσω των ειδικών θερμοσιφωνικών πάνελ στο εσωτερικό χώρο.

Οι ηλιακοί χώροι ή αλλιώς θερμοκήπια είναι κλειστοί χώροι που μπορούν να ενσωματωθούν σε νότια τμήματα του κτιρίου και περιβάλλονται από υαλοπροστασία η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς στους εσωτερικούς χώρους μέσω ανοιγμάτων.

Ένα επιπλέον παθητικό ηλιακό σύστημα έμμεσου κέρδους είναι τα ηλιακά αίθρια. Ουσιαστικά πρόκειται για εσωτερικούς χώρους εντός του κτιρίου που στην οροφή τους τοποθετείται ηλιακή οροφή και λειτουργούν όπως ακριβώς τα θερμοκήπια.

Για την άριστη λειτουργία των παθητικών συστημάτων θα πρέπει να συνδυάζονται με την απαραίτητη θερμομόνωση και την κατάλληλη θερμική μάζα του κτιρίου μέσω της οποίας αποθηκεύεται και διαχέεται η θερμότητα.

Continue Reading

Business

Η ιστορία του ηλιακού θερμοσίφωνα

Ο πλανήτης μας δέχεται καθημερινά πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τον ήλιο. Η ενέργεια αυτή αποτελεί βασικό παράγοντα ζωής για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς πάνω στη γη. Η ηλιακή ενέργεια ήταν η πρώτη μορφή ενέργειας που εκμεταλλεύτηκε ο άνθρωπος, από τα πρώτα χρόνια κιόλας της ζωής του διότι από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε τα οφέλη της. 

Πλέον ο άνθρωπος έχει καταφέρει να είναι σε θέση να συλλέγει αυτήν την ηλιακή ενέργεια και να την εκμεταλλεύεται με διάφορους σύγχρονους τρόπους. Τα ηλιακά κάτοπτρα ήταν η πρώτη μορφή συσκευής ώστε να μπορούν οι σιδηρουργοί να συσσωρεύουν  την ηλιακή ενέργεια με σκοπό να επιτυγχάνουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την τήξη των μετάλλων. Καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν εμφανίστηκαν τα ηλιακά κύτταρα.

Τα ηλιακά κύτταρα αποτελούνται από συσσωρευτές ενέργειας και χημικά στοιχεία ώστε να μπορεί να μετατρέπεται η ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Η λειτουργία τους βασίζεται στην φωτοηλεκτρική αρχή. Έτσι λειτουργούν αρκετές συσκευές σήμερα όπως τα ηλιακά ραδιόφωνα, τηλέφωνα κ.α. Μια άλλη συσκευή μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε μορφή θερμότητας είναι οι ηλιακοί βραστήρες.

Αποτελούνται από παραβολικά ή επίπεδα κάτοπτρα και μπορούν να αναπτύξουν θερμότητα μέχρι και 180οC. Η ηλιακοί βραστήρες χρησιμοποιούνται συνήθως ως μια εναλλακτική μορφή μαγειρέματος. 

Εκτός από όλες τις παραπάνω συσκευές που βοηθούν τον άνθρωπο να μετατρέψει την ηλιακή ενέργεια σε άλλη μορφή δημιουργήθηκε μια ακόμα συσκευή που είναι και η πιο διαδεδομένη ίσως από όλες τις υπόλοιπες. Πρόκειται για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες ή αλλιώς ηλιοθερμαντήρες.

Ειδικότερα στην χώρα μας είναι από τις πιο διαδεδομένες συσκευές καθώς το επιτρέπουν και οι συνθήκες. Πρόκειται για επίπεδους συλλέκτες ηλιακής ενέργειας εξοπλισμένοι με ενσωματωμένους αγωγούς μαύρου χρώματος όπου μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε ζεστό νερό άμεσα,  χωρίς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι μας παρέχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούμε ενέργεια, χρήματα αλλά και χρόνο καθώς το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους επικρατεί ηλιοφάνεια στην χώρα μας. 

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως που έχει αναπτυχθεί σοβαρά στον συγκεκριμένο κλάδο βιομηχανίας καθώς γίνονται συνεχώς μελέτες αλλά και πειράματα ώστε να μπορούν να καλύπτονται τόσο οι καθημερινές ανάγκες όσο και οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. 

Continue Reading

Business

Η γεωθερμία στην Ελλάδα

Γεωθερμία ή γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Η μετάδοση θερμότητας πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

α) Με αγωγή από το εσωτερικό προς την επιφάνεια με ρυθμό 0,04 – 0,06 W/m² 

β) Με ρεύματα μεταφοράς, που περιορίζονται όμως στις ζώνες κοντά στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών, λόγω ηφαιστειακών και υδροθερμικών φαινομένων.

Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την εκμετάλλευση της αβαθούς γεωθερμίας αποτελείται από τρία βασικά μέρη: τη γεωθερμική αντλία θερμότητας, το γεωεναλλάκτη και την εσωτερική εγκατάσταση ψύξης θέρμανσης του κτηριακού συγκροτήματος που συνήθως είναι είτε fan coil είτε ενδοδαπέδιο σύστημα. Το σύστημα αυτό μεταφέρει τη θερμότητα από το υπέδαφος στο χώρο που θέλουμε να κλιματίσουμε.

Οι εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία και περιλαμβάνουν:

 • ηλεκτροπαραγωγή (θ>90 °C), (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δυαδικό κύκλο)
 • θέρμανση χώρων (με καλοριφέρ για θ>60 °C, με αερόθερμα για θ>40 °C, με ενδοδαπέδιο σύστημα (θ>25 °C),
 • ψύξη και κλιματισμό (με αντλίες θερμότητας απορρόφησης για θ>60 °C, ή με υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας για θ<30 °C)

* θέρμανση θερμοκηπίων και εδαφών επειδή τα φυτά αναπτύσσονται γρηγορότερα και γίνονται μεγαλύτερα με τη θερμότητα (θ>25 °C), ή και για αντιπαγετική προστασία

 • ιχθυοκαλλιέργειες (θ>15 °C) επειδή τα ψάρια χρειάζονται ορισμένη θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους
 • βιομηχανικές εφαρμογές όπως αφαλάτωση θαλασσινού νερού (θ>60 °C), ξήρανση αγροτικών προϊόντων, κλπ
 • θερμά λουτρά για θ = 25-40 °C

Λόγω κατάλληλων γεωλογικών συνθηκών, ο ελλαδικός χώρος διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη (100-1500 μ). Σε μερικές περιπτώσεις τα βάθη των γεωθερμικών ταμιευτήρων είναι πολύ μικρά, κάνοντας ιδιαίτερα ελκυστική, από οικονομική άποψη, τη γεωθερμική εκμετάλλευση.

Στην Μήλο και Νίσυρο έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία γεωθερμικά πεδία και έχουν γίνει γεωτρήσεις παραγωγής (5 και 2 αντίστοιχα). Στην Μήλο μετρήθηκαν θερμοκρασίες μέχρι 325 °C σε βάθος 1000 m. και στην Νίσυρο 350 °C σε βάθος 1500 m. Οι γεωτρήσεις αυτές θα μπορούσαν να στηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 20 και 5 ΜW, ενώ το πιθανό συνολικό δυναμικό υπολογίζεται να είναι την τάξης των 200 και 50 MW αντίστοιχα.

Στην Βόρεια Ελλάδα η γεωθερμία προσφέρεται για θέρμανση, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λ.π. Στην λεκάνη του Στρυμόνα έχουν εντοπισθεί τα πολύ σημαντικά πεδία Θερμών-Νιγρίτας, Λιθότροπου-Ηράκλειας, Θερμοπηγής-Σιδηρόκαστρου και Αγγίστρου. Πολλές γεωτρήσεις παράγουν νερά μέχρι 75 °C, συνήθως αρτεσιανά και πολύ καλής ποιότητας και παροχής. Μεγάλα και μικρότερα γεωθερμικά θερμοκήπια λειτουργούν στην Νιγρίτα και το Σιδηρόκαστρο.

Στην πεδινή περιοχή του Δέλτα Νέστου έχουν εντοπισθεί δύο πολύ σημαντικά γεωθερμικά πεδία, στο Ερατεινό Χρυσούπολης και στο Ν. Εράσμιο Μαγγάνων Ξάνθης. Νερά άριστης ποιότητας μέχρι 70 °C και σε πολύ οικονομικά βάθη παράγονται από γεωτρήσεις στις εύφορες αυτές πεδινές περιοχές. Στην Ν. Κεσσάνη και στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης, σε μεγάλης έκτασης γεωθερμικά πεδία, παράγονται νερά θερμοκρασίας μέχρι 82 °C.

Στην λεκάνη των λιμνών Βόλβης και Λαγκαδά έχουν εντοπισθεί τρία πολύ ρηχά πεδία με θερμοκρασίες μέχρι 56 °C. Στην Σαμοθράκη υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία καθώς γεωτρήσεις βάθους μέχρι 100 μ. συνάντησαν νερά της τάξης των 100 °C.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο ελλαδικός χώρος διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη (100-1500 μ).

Εντούτοις, αν εξετάσει κανείς την συνολική εγκατεστημένη ισχύ (σε mwt) των γεωθερµικών εφαρµογών στην Ελλάδα την δεκαετία 2002-2012 συμπεραίνει ότι ο μόνος τομέας που βελτιώθηκε σημαντικά είναι εκείνος των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (δεν αποτελεί ουσιαστικά γεωθερμία εφόσον δεν χρησιμοποιεί γεωθερμικά ρευστά) και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη οικονομικών κινήτρων και ενισχύσεων.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING