Connect with us

Στην κουζίνα

Σας χύνεται το νερό από την κατσαρόλα όταν βράζει; Θέλει το ξύλο του!

Ακόμα θυμάμαι την πλάκα που έπαθα πριν μερικά χρόνια, όταν ξέχασα για αρκετή ώρα ότι έβραζα νερό για μακαρόνια κι όταν το θυμήθηκα δεν είχε μείνει στην κατσαρόλα ούτε το μισό νερό! Το υπόλοιπο είχε χυθεί! Φτου κι απ’ την αρχή, μακαρονάδα της υπομονής δηλαδή!

Γενικά είναι και λίγο εκνευριστικό το τσιτσίρισμα του βραστού νερού που χύνεται όταν πέφτει στα αναμμένα μάτια της κουζίνας, οπότε αφού υπάρχει τρόπος, γιατί να μην το αποφύγουμε; Άσε που αφήνει και λεκέδες πολλές φορές!

Το συγκεκριμένο κόλπο το έμαθα τυχαία και μάλιστα είναι εξαιρετικά απλό!

Αρκεί να ακουμπήσετε κατά μήκος της κατσαρόλας ένα ξύλινο κουτάλι και αυτό θα συγκρατήσει το νερό από το να ξεχειλίσει και να χυθεί!

Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει πολύ!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στην κουζίνα

Tips για να κάνετε τα λεμόνια πιο ζουμερά

Είναι μερικά λεμόνια σκληρά και με λίγο χυμό, που μας βγάζουν το λάδι για να βγει. Σίγουρα έχει να κάνει με το είδος, μπορεί και με την εποχή. Υπάρχει όμως ένας τρόπος που όσο σκληρό και να είναι το λεμόνι, θα το «μαλακώσει» και θα μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

Πριν το κόψετε κυλήστε το σε μια λεία επιφάνεια ασκώντας ελαφρά πίεση με την παλάμη σας. Αυτή η κίνηση απελευθερώνει τους χυμούς του και σίγουρα τα κάνει πιο ζουμερά.

Το ίδιο ισχύει και για τα λαϊμ. Δοκιμάστε το!

Continue Reading

Στην κουζίνα

Η σοκολάτα «φταίει» που ανακαλύφθηκε ο φούρνος μικροκυμάτων!

Ο Αμερικανός Percy Spencer (1894-1970) είχε 120 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη διάρκεια της ζωής του!

‘Ενα από αυτά αφορούσε τον γνωστό μας φούρνο μικροκυμάτων. Ας δούμε όμως πως φτάσαμε στην ανακάλυψή του!

Λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αμερικανός Percy Spencer (1894-1970), ήδη γνωστός επιστήμονας και ιδιοφυΐα στα ηλεκτρονικά, εργαζόταν στην εταιρεία Raytheon, που κατασκεύαζε συστήματα ραντάρ.

Κάποια παρατήρησε ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του άρχισε να λιώνει. Έτσι αποφάσισε να αγοράσει την επομένη περισσότερες σοκολάτες αλλά και ποπκόρν και καραμέλες!

Αρχικά, πειραματίστηκε με τις σοκολάτες και τις καραμέλες, οι οποίες μόλις τοποθετήθηκαν κοντά στις λυχνίες, έλιωσαν αμέσως.

Μετάκρατώντας τη σακούλα δίπλα στο μάγκνετρον παρακολούθησε με ικανοποίηση ότι οι σπόροι του καλαμποκιού “έσκασαν”, δημιουργώντας το γνωστό σε όλους μας ποπκόρν.

Από αυτό το απλό πείραμα, ο Spencer και η εταιρεία Raytheon ανέπτυξε τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων, που αρχικά ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εστιατόρια, τρένα και υπερωκεάνια, σε μέρη, δηλαδή, όπου μεγάλες ποσότητες τροφίμων έπρεπε να μαγειρεύονται γρήγορα.

Αν και ο φούρνος αυτός είχε πολλές ελλείψεις και ήταν αρκετά δύσχρηστος για το μέσο καταναλωτή, η αγάπη του Spencer για τα γλυκά και τα σνακ αποδείχτηκε σπoυδαία, φέρνοντας δεκαετίες αργότερα τους φούρνους μικροκυμάτων σε όλα τα σπίτια!

Continue Reading

Στην κουζίνα

Συνταγή: Λαχταριστά Hot Dogs με Χωριάτικα Λουκάνικα Μυκόνου Παντέρη και Μπέϊκον

Τα Εκλεκτά Αλλαντικά Παντέρη σας ταξιδεύουν στην μαγεία των παραδοσιακών αλλαντικών!

Και ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος δημιουργεί με τα ελληνικά χωριάτικα,  παραδοσιακά Λουκάνικα Παντέρη hot dogs που δεν συγκρίνονται με άλλα!

Η συνταγή:

Υλικά

  • χωριάτικα λουκάνικα Μυκόνου Παντέρη
  • 4 φέτες μπέικον
  • 1 φλ. κρεμμύδι, κομμένο
  • 1 φλ. κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη καυτερή πιπεριά jalapeno, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών
  • 4 ψωμάκια hot dog
  • 4 κ.γ. μουστάρδα

Διαδικασία

Σπάμε προσεκτικά 4 οδοντογλυφίδες στη μέση.

Τυλίγουμε κάθε λουκάνικο με μια λωρίδα μπέικον, την οποία σταθεροποιούμε με κομμάτια οδοντογλυφίδας καρφώνοντάς τα στο πάνω και κάτω άκρο του λουκάνικου, και αφήνουμε στην άκρη.

Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, την πράσινη καυτερή πιπεριά και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, το λαδώνουμε ξανά και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε στο τηγάνι τα τυλιγμένα με το μπέικον λουκάνικα και μαγειρεύουμε γυρίζοντάς τα αρκετές φορές, για 6 περίπου λεπτά, μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό και τα λουκάνικα να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και απλώνουμε τη μαγιονέζα ομοιόμορφα στο εσωτερικό τους.

Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα λουκάνικα και τοποθετούμε ένα λουκάνικο σε κάθε ψωμάκι.

Απλώνουμε 1 κ.γ. μουστάρδα πάνω από κάθε λουκάνικο, μοιράζουμε το μείγμα λαχανικών στα ψωμάκια και σερβίρουμε.

Εκλεκτά Αλλαντικά Παντέρη – www.paderis.gr

Continue Reading

Στην κουζίνα

Τα μαχαιροπίρουνα επηρεάζουν τη γεύση μας!

Και όμως τα μαχαιροπίρουνα επηρεάζουν τη γεύση μας!

Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, το χρώμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαχαιροπίρουνο επηρεάζουν τη γεύση μας.

Στη «γευσιγνωστική» μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 φοιτητές.

Από τα δεδομένα που συνέλεξαν οι επιστήμονες, φάνηκε ότι το τυρί είχε πιο αλμυρή γεύση όταν τρωγόταν απευθείας με μαχαίρι, από ό,τι όταν τρωγόταν με πιρούνι, κουτάλι ή οδοντογλυφίδα.

Επίσης, το γιαούρτι ήταν πιο γλυκό όταν τρωγόταν με λευκό κουταλάκι, από όταν τρωγόταν με μαύρο. Ακόμα, όταν οι συμμετέχοντες καλούνταν να φάνε γλυκό με μικρό κουταλάκι δήλωναν ότι καταλάβαιναν εντονότερα τη γλυκιά γεύση, από όταν χρησιμοποιούσαν μεγάλο κουτάλι ή πιρούνι.

Continue Reading

Στην κουζίνα

Η μαγειρική έκανε τους ανθρώπους εξυπνότερους!

Η μετάβαση του ανθρώπου από το να τρώει ωμό κρέας στο να αρχίζει να το μαγειρεύει ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Και αυτό διότι σύμφωνα με όσα έχουν αποδείξει έρευνες, οδήγησε στο να γίνουν οι άνθρωποι εξυπνότεροι!

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τεμαχισμένο και μαγειρεμένο φαγητό επιτρέπει στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα να αντλεί περισσότερη ενέργεια.

Τα ενεργειακά οφέλη της μαγειρικής είναι μάλιστα τόσο μεγάλα ώστε έχουν οδηγήσει ορισμένους ανθρωπολόγους στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί μας απέκτησαν μεγαλύτερο εγκέφαλο όταν ανακάλυψαν τις χρήσεις της φωτιάς.

Πράγματι, oι αρχαιότερες ενδείξεις για τη χρήση φωτιάς, οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο ένα εκατομμύριο χρόνια, σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση ενός μεγάλου εγκεφάλου στον πρόγονό μας Homo erectus, πριν από περίπου ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.

Μια ακόμα μελέτη που συνηγορεί στη θεωρία της μαγειρικής δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS. Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο μέτρησαν τους νευρώνες και την ενεργειακή κατανάλωση στους εγκεφάλους 13 ειδών πρωτευόντων και ακόμα 30 θηλαστικών.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μέσος γορίλας χρειάζεται 8,8 ώρες την ημέρα, ένας ουραγκοτάγκος 7,8 ώρες, ένας χιμπατζής 7,3 ώρες και ένας άνθρωπος 9,3 ώρες.

Continue Reading

Στην κουζίνα

8 τρόφιμα που χαλάνε πιο γρήγορα αν τα βάλεις στο ψυγείο

Κρεμμύδια

Η υγρασία που υπάρχει μέσα στο ψυγείο κάνει τα κρεμμύδια να μουχλιάζουν πιο γρήγορα.

Καφές

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε μεγάλες ποσότητες καφέ, τότε βάλτε τις μέσα στον καταψύκτη αλλιώς διατηρήστε τον καφέ σας σε ένα στεγανό βάζο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Βασιλικός

Είναι προτιμότερο να τον βάζετε μέσα σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό.

Ελαιόλαδο

Στο ψυγείο μόνο αν θέλετε να το μετατρέψετε σε βούτυρο.

Το λάδι σε χαμηλές θερμοκρασίες αρχίζει να συμπυκνώνεται και να χάνει τις ιδιότητές του. Διατηρήστε το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Ψωμί

Το ψωμί μέσα στο ψυγείο στεγνώνει πολύ γρήγορα και δεν διατηρείται φρέσκο και μαλακό.

Μέλι

Το μέλι δεν χαλάει ποτέ αρκεί να διατηρηθεί καλά κλειστό σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Αβοκάντο

Το συγκεκριμένο φρούτο ωριμάζει εκτός ψυγείου.

Πατάτες

Οι πατάτες δεν διατηρούνται ποτέ εντός ψυγείου. Αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε μια χάρτινη σακούλα σε ένα δροσερό μέρος.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING