Connect with us

Επικαιρότητα

Online συναντήσεις για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

Το Μουσείο των Ηρακλειδών ανακοινώνει την πρώτη τετράδα διαδικτυακών συναντήσεων οι οποίες θα φωτίζουν πλευρές της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Με όχημα τις νέες τεχνολογίες και με τη χρήση εικόνων, video, αναπαραστάσεων αλλά και λόγου θα επισκεφθούμε τρεις χρονικές περιόδους, 4 περιοχές, τουλάχιστον έξι αξιοθαύμαστα επιτεύγματα μηχανικής, μαθηματικών, μεταλλουργίας, υδραυλικής, αστρονομίας και θα “συνομιλήσουμε” με περισσότερους των δύο σοφούς της αρχαιότητας. 

Οι συναντήσεις είναι αυτοτελείς. 

Οι συναντήσεις αναλυτικά:
1. Τα τεχνικά έργα των Μυκηναίων. Από το μύθο στην ιστορία. Η εκτροπή ποταμού στην Τίρυνθα, τα πρώτα αποστραγγιστικά έργα της Κωπαΐδας, το οδικό δίκτυο των Μυκηνών και οι γέφυρες στην Αργολίδα είναι τα θέματα που θα πραγματευτούμε στην πρώτη αυτή συνάντηση, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 20:00 έως 21:30. 

2. Το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Πολιτικό και Ιστορικό περιβάλλον, το Αιγαίο, η Εγγύς Ανατολή και η Ελλάδα τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η τυραννία στη Σάμο, ο Πολυκράτης, ο Ευπαλίνος και η ύδρευση της πόλεως της Σάμου. Τα μέσα, οι γνώσεις και οι καινοτομίες που οδήγησαν σε ένα κατασκευαστικό άθλο ακόμα και για πολύ μεταγενέστερες εποχές, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 20:00 έως 21:30. 

3. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ένα δημιούργημα που θα μας συναρπάζει πάντα μέσα από ένα ταξίδι που ξεκινά από την ανέλκυση των θραυσμάτων από τη θάλασσα των Αντικυθήρων, 120 χρόνια πριν, φτάνει ως τις μέρες μας για να γυρίσει πίσω στους ελληνιστικούς χρόνους, να φτάσει ως τους Σουμέριους και τους Βαβυλώνιους, στα βάθη της προϊστορίας, και να ξαναγυρίσει στις μέρες μας. Μια ανάλυση ενός θαύματος της μηχανικής, της αστρονομίας, της μεταλλουργίας, των μαθηματικών, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει, την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 20:00 έως 21:30. 

4. Ήρωνας: μύθοι και αλήθειες. Ένας σοφός – μυστήριο για τον οποίο δεν ξέρουμε πότε και που έζησε αλλά γνωρίζουμε για ένα σωρό μηχανήματα που φέρουν το όνομά του, επειδή ο ίδιος φρόντισε να μας τα περιγράψει. Μια προσπάθεια να πλησιάσουμε τον ίδιο και το πολυσχιδές έργο του, την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 20:00 έως 21:30.

Οδηγός σε όλη τούτη την περιπέτεια γνώσης, ο Παντελής Μήτσιου, υπεύθυνος επικοινωνίας και marketing του Μουσείου αλλά και τακτικός ξεναγός στις εκθέσεις του μουσείου.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Επικαιρότητα

Lighthouse Sessions: Η νέα σειρά διαδικτυακών συναυλιών του ΚΠΙΣΝ

Στόχος των Lighthouse Sessions είναι να αναδείξουν τη δύναμη της μουσικής γλώσσας μέσα από πέντε πρωτότυπα πορτρέτα καλλιτεχνών, συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική, σε ένα απρόσμενο και, για αυτό, μοναδικό αποτέλεσμα, ανοικτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση. Κάθε φορά ο Κτιστάκης συνομιλεί με τον καλεσμένο του για τη ζωή και τις μουσικές του αναζητήσεις, ενώ, παράλληλα τον καλεί σε έναν μουσικό διάλογο, με τη συνοδεία ενός τζαζ τρίο και ενός κουαρτέτου εγχόρδων.

Πρώτος καλεσμένος, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, είναι ο σπουδαίος τρομπετίστας της τζαζ Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο λαουτιέρης, δημιουργός των Couleur Locale, Γιώργης Μανωλάκης, το μουσικό σχήμα Τακίμ και ο Δημήτρης Μυστακίδης που συστήνει εκ νέου το ρεμπέτικο και την παράδοση με το δεξιοτεχνικό του παίξιμο στην κιθάρα.

Continue Reading

Επικαιρότητα

Έκθεση “Ίων Δραγούμης: Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης”

Στην έκθεση Ίων Δραγούμης: Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης. Εκατό Χρόνια από τη Δολοφονία του που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχείων της ΑΣΚΣΑ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά άγνωστο και σπάνιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Δραγούμη, οργανωμένο σε δεκατρείς θεματικές ενότητες που καλύπτουν το σύνολο της ζωής του: Οικογενειακό Περιβάλλον, η Γεωγραφία της Ζωής του, η Δράση του στη Μακεδονία, “Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως”, το Κίνημα του Νεο-ελληνισμού στην Τουρκία, Κοινοτισμός, Μεταξύ Μεγάλης Ιδέας και Ανατολικής Ομοσπονδίας, από τη Βουλή στην Εξορία, μια Απόπειρα και μια Δολοφονία, Λατρεμένη Ύπαρξη, Δραγούμης ο Διανοούμενος, Αποτίμηση, Μέχρι την Επόμενη Γενιά. 

Ο επισκέπτης μπορεί να δει φωτογραφίες από την παιδική ηλικία του Ίωνος και το μεγαλοαστικό περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε, τα σχολικά του τετράδια και τα πρώτα του ημερολόγια. Το ιστορικό πλαίσιο τεκμηριώνεται από χάρτες της εποχής που απεικονίζουν τα διαρκώς μεταβαλλόμενα σύνορα της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1878 (έτος γέννησης του Δραγούμη) μέχρι τον θάνατό του το 1920 αλλά και την ασυνήθιστη κινητικότητα του αστού και κοσμοπολίτη Δραγούμη. Κρυπτογραφημένες επιστολές, μυστικοί κώδικες, τυπικά μύησης σε παραστρατιωτικές οργανώσεις φωτίζουν τη δράση του Δραγούμη και του στενού του συνεργάτη Αθανασίου Σουλιώτη στον Μακεδονικό Αγώνα. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στοιχεία και εκθέματα που αφορούν το σύγχρονο αλλά σύντομο Κίνημα του Νεο-ελληνισμού στην Τουρκία.
Χειρόγραφα από άρθρα και βιβλία του Δραγούμη, σπάνια έντυπα από την προσωπική του βιβλιοθήκη, όπως και αποσπάσματα από τα ημερολόγιά του, στοιχειοθετούν τις ιδέες του περί Κοινοτισμού και Ανατολικής Ομοσπονδίας, δηλαδή τη μετεξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ομοσπονδιακό πολυεθνικό κράτος Ελλήνων, Τούρκων και άλλων βαλκανικών λαών.
  
Η Μεγάλη (Ανατολική) Ιδέα του Δραγούμη αλλά και η διαφωνία του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως προς τους όρους συμμετοχής της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα έχουν ως συνέπεια την εξορία του στην Κορσική και την Σκόπελο (1917-1919). Φωτογραφίες από την εξορία, το υπόμνημα που υπέβαλε ο Δραγούμης από την Κορσική στη Σύνοδο της Ειρήνης στο Παρίσι (1919), αλλά και ο Τύπος της εποχής ανασυνθέτουν την κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην ενότητα που αφορά στη δολοφονία του Ίωνος εκτίθεται υλικό από το οικογενειακό αρχείο των Δραγούμηδων, όπως φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, επικήδειες κορδέλες και σχέδια της αναθηματικής στήλης που στήθηκε λίγο μετά τον θάνατό του επί της Βασιλίσσης Σοφίας, κοντά στο σημείο της δολοφονίας του. 

Οι διαπροσωπικές σχέσεις του διονυσιακού Δραγούμη -με την Αμερικανίδα Mabel Dunlop, τη δασκάλα Σαπφώ Θείου, την μεγαλοαστή Πηνελόπη Δέλτα και την ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη- η συμβολή του στο κίνημα του δημοτικισμού, η αποτίμηση της προσφοράς του στη σύγχρονη ιστορία αλλά και η διάσωση του αρχείου του από τον αδελφό του Φίλιππο ολοκληρώνουν τη θεματική της έκθεση.
Η μουσική επένδυση της έκθεσης βασίζεται σε λίστα που κατέγραψε στο ημερολόγιό του, στις 17 Ιουλίου 1896, ο νεαρός Ίων.

Continue Reading

Επικαιρότητα

Διαδικτυακή επετειακή έκθεση “Δέκα Χρόνια Πορείας – 18 Καλλιτέχνες” από την Γκαλερί ΑΛΜΑ Τρικάλων

Η Γκαλερί ΑΛΜΑ Τρικάλων γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας με μια αναδρομική έκθεση 18 καλλιτεχνών, σε συν-επιμέλεια Νίκου Βατόπουλου και Μανώλη Χάρου. Στην έκθεση “Δέκα Χρόνια Πορείας” συμμετέχουν καλλιτέχνες που έχουν πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στη γκαλερί στα δέκα χρόνια λειτουργίας της. 

Μπορούμε να επισκεφθούμε την έκθεση στην ιστοσελίδα της γκαλερί.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Ηώ Αγγελή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αυγέρος, Κατερίνα Γιάννακα, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Νίκος Λαγός, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Κυριάκος Μορταράκος, Νατάσσα Πουλαντζά, Παύλος Σάμιος, Στέργιος Στάμος, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Μανώλης Χάρος, Μανταλίνα Ψωμά

Continue Reading

Επικαιρότητα

Χειροτέχνικα Web 2020

Η Χειροτέχνικα είναι το μεγαλύτερο festival χειροτεχνίας και DIY στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 2011 από το ftiaxto.gr και έχει ταξιδέψει σε 4 μεγάλες πόλεις. Φέτος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από το xeirotexnika.com.

Η Χειροτέχνικα φέτος θα περιλαμβάνει:
• Marketplace
Στο marketplace θα βρούμε ηλεκτρονικά καταστήματα με υλικά, εργαλεία και σεμινάρια χειροτεχνίας. Η είσοδος στα καταστήματα είναι δωρεάν, ενώ θα μπορούμε να φτιάξουμε ένα λογαριασμό και να κάνουμε παραγγελίες από όλα τα καταστήματα που θα βρούμε εκεί.
• Web TV
Το ζωντανό πρόγραμμα της Χειροτέχνικα Web TV θα μεταδοθεί από το Facebook (Σάββατο & Κυριακή), από το youtube, από το instagram, και από το xeirotexnika.com όπου θα έχουμε την ευκαιρία να αγοράσουμε απευθείας τα προϊόντα που θα προβάλλονται. Το πρόγραμμα θα μπορούμε να το παρακολουθήσουμε δωρεάν από όλα αυτά τα κανάλια την στιγμή που θα γίνεται, αλλά για να το ξαναδούμε και να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα βίντεο μέχρι τις 31 Μαρτίου θα χρειαστούμε μια συνδρομή. Η συνδρομή μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου είναι στα 4€, ενώ μετά ανεβαίνει στα 6€.

Continue Reading

Επικαιρότητα

Διαδικτυακή περιήγηση στην έκθεση “The Black Woman is God” του Somarts Culture Center

Το SOMArts Cultural Center στο Σαν Φρανσίσκο παρουσιάζει την εικονική έκθεση “The Black Woman is God”.

Η έκθεση “The Black Woman is God” αποκαλύπτει μια κοινότητα μαύρων γυναικών καλλιτεχνών που αποδίδουν φόρο τιμής στις σύνθετες δημιουργικές πρακτικές τους που έχουν επηρεάσει τον κόσμο, αλλά συχνά παραβλέπονται λόγω φυλετικών και σεξιστικών διακρίσεων. 

Η μαύρη γυναίκα είναι ο Θεός: Η ανάκτηση, η αναδιάρθρωση και η εκ νέου ανάμνηση δίνουν στις μαύρες γυναίκες τα λουλούδια τους, επιβεβαιώνοντας ότι είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας και ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Αυτή η έκθεση ανακτά φυσικούς χώρους που ιστορικά έχουν αρνηθεί σε καλλιτέχνες που είναι μαύρες γυναικές και αναδιαμορφώνει το κοινοτικό τραύμα μέσω θεραπείας, αφρικανικών διασπορικών παραδόσεων και πρακτικών.

Εικονική περιήγηση στην έκθεση εδώ

Continue Reading

Επικαιρότητα

Ευτυχισμένο το 2021!

Η ομάδα του Youlike σας εύχεται χρόνια πολλά, καλή χρονιά, ευτυχισμένο το 2021!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING