Connect with us

Χρήσιμα

Νεκτάριος Αποσπόρης έκθεση ζωγραφικής “Ο κήπος του Μουσείου”

Αντλώντας έμπνευση από τον σπάνιας ομορφιάς εσωτερικό κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ακουμπώντας στο φως και ανασκάπτοντας τους χυμούς και το εσώτατο κουκούτσι της ζωγραφικής πράξης, ο Νεκτάριος Αποσπόρης μας μυεί στον δικό του “Κήπο του Μουσείου”, αιχμαλωτίζοντας όλον τον αληθινό χρυσό και τη στιλπνή ομορφιά του εσωτερικού κήπου του κόσμου.

Τα έργα του, μεσογειακά και ελληνικά φυτά και λουλούδια κατά κύριο λόγο αλλά και ορισμένες αποτυπώσεις συναρπαστικών λεπτομερειών από γλυπτά του κήπου και αρχαία έργα μικροτεχνίας, ζωγραφισμένα με θαυμαστή, αγιογραφική σχεδόν ενδελέχεια επάνω σε χρυσό και μελανό βάθος, συναρμολογούν έναν παραδεισένιο μικρόκοσμο, έναν γνωστό-άγνωστο ευτυχισμένο τόπο στην καρδιά της Αθήνας. Έναν τόπο αναψυχής και προσμονής, έναν τόπο μαγείας και απομάγευσης, έναν ελληνικό ιδανικό τόπο όπου βασιλεύουν η χωρίς όρια ομορφιά και η χάρις, η απόλαυση του βλέμματος και η γνώση.

Δουλεύοντας με τον λεπτομερή τρόπο του βυζαντινού αγιογράφου και υποστηρίζοντας με δεινή σχεδιαστική δεξιότητα κάθε διαφορετικό θεματικό στοιχείο που καθηλώνει το βλέμμα του, ο νέος ζωγράφος δημιουργεί εμβληματικές συμβολικές επιφάνειες που προσκαλούν τον θεατή σε ενατένιση και σιωπή. Το κεχριμπαρένιο σύμπαν του Νεκτάριου Αποσπόρη, σχεδόν μεταφυσικό, συντάσσεται με τη βοήθεια ενός προσωπικού ιδιωτικού αλφάβητου, κατάστικτου από σπάνια ζωγραφικά και σχεδόν απτικά “αναθήματα”. Στη στιλπνή αυτή εικονοποιία εγγράφονται θύσανοι από θυμάρι και δενδρολίβανο, θροΐζοντα φυλλώματα μιας αιωνόβιας ελιάς, ευωδιαστά γιασεμιά και εύθραυστα πέταλα ταπεινών ελληνικών αγριολούλουδων, αντανακλώντας το δροσερό σύμπαν του εσωτερικού κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και γεμίζοντας το βλέμμα και την ψυχή με την ευφορία της ανεξίτηλης ομορφιάς τους.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Επικαιρότητα

Χρησιμοποιήστε εφημερίδες για να καθαρίσετε τα τζάμια σας και θα είναι πεντακάθαρα!

Έχετε κι εσείς μεγαλώσεις με τη μαμά σας και τη γιαγιά σας όταν έρχεται η ώρα του καθαρίσματος των τζαμιών να σας προτρέπουν να τα καθαρίσετε με εφημερίδες; Το έχετε υιοθετήσει τώρα κι εσείς;

Γιατί όμως οι εφημερίδες είναι το ιδανικό υλικό για να αστράφτουν τα τζάμια σας;

Γιατί αφήνουν ελάχιστο χνούδι!

Γιατί οι εφημερίδες δεν αφήνουν χνούδι;

Οι ίνες χαρτιού σπάνε πιο δύσκολα και έτσι δεν μένουν τόσα υπολείμματα όσα θα άφηνε μια χαρτοπετσέτα, ένα κομμάτι από χαρτί κουζίνας.

Γιατί οι εφημερίδες δεν ξεβάφουν κατά το καθάρισμα τζαμιών;

  1. Το τζάμι και οι καθρέπτες είναι επιφάνειες ιδιαίτερα γυαλιστερές. Αυτό σημαίνει ότι η τριβή περιορίζεται σημαντικά. Έτσι και το ξεραμένο μελάνι δεν βρίσκει αντίσταση για να «κολλήσει» σε κάποια τραχεία επιφάνεια κι γι’ αυτό η εφημερίδα δεν ξεβάφει στο τζάμι.
  2. Κατά δεύτερο λόγο είναι θέμα χημείας. Η μοριακή δομή του χαρτιού είναι αραιά και τα μόρια του χαρτιού είναι υδρόφιλα που σημαίνει ότι εάν έρθουν σε επαφή με το νερό το ελκύουν και το απορροφούν. Σε αντίθεση με το τζάμι που έχει πολύ σφιχτή δομή μορίων γι’ αυτό και η σκληρότητα και ακαμπτότητά του. Επίσης τα μόρια του είναι υδρόφοβα και απωθούν το νερό, άρα και δεν το απορροφούν.

Ακόμα και να ξεβάψει η εφημερίδα, το τζάμι δεν θα απορροφήσει το μελάνι για να λερωθεί, αντιθέτως το μελάνι θα απορροφηθεί ξανά από το υδρόφιλο χαρτί.

Continue Reading

Επικαιρότητα

Καθαρίστε αποτελεσματικά τους αρμούς από τα πλακάκια χωρίς χημικά με απλά υλικά!

Κανείς δεν θέλει βρώμικους αρμούς στα πλακάκια του σπιτιού του, όμως η αλήθεια είναι ότι πολύ συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα κοιτώντας το πάτωμα τους σπιτιού μας.

Σήμερα θα σας πούμε πως μπορείτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή να τους εξαφανίσετε!

Υλικά:

– 7 κούπες νερό

– 1/4 της κούπας ξύδι

– 1/3 της κούπας χυμός λεμονιού

– 1/2 της κούπας μαγειρική σόδα

Διαδικασία:

– Ανακατέψτε τα υλικά σε έναν κουβά ή μια λεκάνη

– Τρίψτε με βούρτσα ή οδοντόβουρτσα

– Αφαιρέστε τα υπολείμματα με βρεγμένη πετσέτα ή σφουγγαρόπανο

Continue Reading

Χρήσιμα

Αφαιρέστε με τη βοήθεια λίγων καρυδιών τις γρατζουνιές από ξύλινες επιφάνειες!

Και όμως! Τα καρύδια εκτός από το να τρώμε χρησιμεύουν και σε κάτι άλλο, μπορούν να «εξαφανίσουν» τις γρατζουνιές από τις ξύλινες επιφάνειες!

Γιατί;

Ένας καρπός καρυδιού περιέχει έλαιο που μπορεί να διεισδύσει στη γρατζουνιά και να «θρέψει» το κατεστραμένο ξύλο, καλύπτοντας παράλληλα το κενό.

Συνοπτικά η διαδικασία :

  1. Τρίψτε απαλά κατά μήκος της γρατζουνιάς με ένα καρπό καρυδιού
  2. Αφήστε μερικά λεπτά να «ποτίσει» το λάδι του καρπού
  3. Σκουπίστε με πανί ώστε να φύγουν τα περιττά υπολλείματα καρπού γύρω από τη γρατζουνιά

Continue Reading

Χρήσιμα

«Εξαφανίστε» τα καλώδια και τα πολύπριζα από μπροστά σας!

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να σκοντάψετε πάνω στα καλώδια που βρίσκονται κάτω από το γραφείο σας;

Ναι, πολλές. Και όσοι έχετε και κατοικίδια ξέρετε πως δείχνουν μια…ιδιαίτερη προτίμηση στα καλώδια.

Άρα λοιπόν, κάτι πρέπει να κάνουμε για να τα έχουμε μέσα στα πόδια μας ή για να μην κινδυνεύουν από τα γατάκια ή τα σκυλάκια μας να καταστραφούν τα καλώδια που κάνουν τις ηλεκτρονικές και όχι μόνο συσκευές μας να λειτουργούν.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Σε μια μεταλλική ζαρτινιέρα τοποθετούμε τα πολύπριζα και στη συνέχεια τη στερεώνουμε στην κάτω οροφή του γραφείο με τη βοήθεια μεταλλικών βιδωτών γάντζων. Αυτό ήταν! Τέλος!

Continue Reading

Επικαιρότητα

Καθαρά μαξιλάρια! Οδηγίες για πλύσιμο στο πλυντήριο και στο χέρι

Ποιος δεν θέλει τα μαξιλάρια του λευκά, μυρωδάτα και πεντακάθαρα;

Ας δούμε τι χρειάζεται να κάνετε λοιπόν για να χαίρεστε καλύτερα τον ύπνο σας!

Πλύσιμο στο πλυντήριο

Αν τα μαξιλάρια σας είναι μικρά, βάλτε τα δυο-δυο στον κάδο του πλυντηρίου σε κάθετη θέση.

Αν είναι μεγάλου μεγέθους, πλύνε τα ένα-ένα τοποθετώντας μαζί μια μικρή πετσέτα μπάνιου, εφόσον χρειαστεί, ώστε να γεμίσει ο κάδος.

Αν τα μαξιλάρια είναι παλιά και φοβάσαι μήπως τρυπήσουν και χυθεί το περιεχόμενό τους, πλύνε τα μαζί με τη μαξιλαροθήκη τους.

Προτίμησε να τα πλύνεις στον πιο σύντομο κύκλο πλύσης και με το πιο ήπιο στράγγισμα.

Πλύσιμο στο χέρι

Για απόλυτα φυσική καθαριότητα χρησιμοποίησε πράσινο σαπούνι

Αν το μαξιλάρι περιέχει αφρώδες υλικό, το πιο πιθανό είναι να πλένεται στο χέρι, οπότε προτίμησε να το βυθίσεις μέσα σε διάλυμα πράσινου σαπουνιού πιέζοντάς το με τα χέρια σου, ώστε να βραχεί παντού.

Άφησέ το να μουλιάσει και ξέπλυνέ το πολύ καλά με χλιαρό νερό ρίχνοντας μερικές σταγόνες λευκό ξίδι. Μην το στύψεις.

 

Continue Reading

Επικαιρότητα

Καθαρίστε την καφετιέρα σας από τα άλατα με 8 απλά βήματα!

Όλοι θέλουμε ο αρωματικός καφές μας να έχει την πιο ωραία γεύση!

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει μια φορά το μήνα να καθαρίζουμε την καφετιέρα μας από τα άλατα!

Με 8 απλά βήματα σας δείχνουμε τον τρόπο!

  • Αδειάζουμε τον καφέ από τη γυάλινη κανάτα καθώς και τον καφέ από το φίλτρο.
  • Ξεπλένουμε την κανάτα με κρύο νερό.
  • Τη γεμίζουμε με 1 μέρος άσπρο ξύδι και 2 μέρη νερό.
  • Ρίχνουμε το περιεχόμενο στο δοχείο νερού της καφετιέρας
  • Ανοίγουμε το διακόπτη και περιμένουμε να τελειώσει το πρόγραμμα.
  • Κλείνουμε το διακόπτη και αφήνουμε το διάλυμα νερού-ξυδιού στην γυάλινη κανάτα για 15 λεπτά.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές, όμως αυτή τη φορά μόνο με καθαρό νερό. Κάθε φορά, μετά το τέλος του κάθε προγράμματος, κλείνουμε το διακόπτη και αφήνουμε το φιλτραρισμένο νερό στην κανάτα για 15 λεπτά.
  • Ξεπλένω την κανάτα.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING