Connect with us

Επικαιρότητα

“Φιλική Εταιρεία”

Οδησσός, 1814. Τρείς διανοούμενοι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος προσπαθούν να προσφέρουν στον σκλαβωμένο Ελληνικό λαό.
Αποφασίζουν να ιδρύσουν την Φιλική Εταιρεία. Καταφύγιο τους γίνεται η αποθήκη του δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, ανθρώπου που προσέφερε πολλά στην πολιτική κατάσταση του τόπου του και τιμήθηκε πολλάκις στην Ιστορία.
Συζητήσεις, συγκρούσεις, προτάσεις, μυστικοί χαιρετισμοί και ο διάσημος όρκος της Φιλικής Εταιρείας είναι λίγα μόνο από αυτά που γνωρίζουμε για τις μαζώξεις που γίνονταν μυστικά, σε εκείνη την αποθήκη. Αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς; Τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821.
Η μυσταγωγική τελετή, που αποτέλεσε το εφαλτήριο και την αρχή, ο όρκος των μελών της Φιλικής εταιρείας, που ψιθυρίστηκε απ’ τα χείλη όλων, όσων μυήθηκαν ως μέλη της, οι προσπάθειες τους να βρουν ηγέτη, ξεκινώντας από τον Καποδίστρια, αναζητώντας για σειρά ετών μέλη που θα στελεχώσουν τον αγώνα, όταν θα έρθει η ώρα, η κούραση και το πείσμα τους είναι μερικά απ’ τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών στα 6 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι να σημάνει ο ήχος της επανάστασης και η αρχή του αγώνα για την απελευθέρωση.
Η Ελισάβετ Υψηλάντη – Βακαρέσκου, μητέρα του πρίγκηπα Υψηλάντη, η λεγόμενη και “μάνα της Επανάστασης”, τι ρόλο έπαιξε πριν καν ο γιος της βγει να πολεμήσει τους Τούρκους στο πλευρό των Ελλήνων;

Η Ζωή, γυναικά του Γρηγορίου Μαρασλή, πόσο και πως βοήθησε στην επανάσταση, μέσα απ’ την αγάπη της για την Τέχνη, φιλοξενώντας θιάσους στο αρχοντικό της και προωθώντας τις πρώτες καλλιτεχνικές συντεχνίες αφυπνίζοντας την σκέψη των Ελλήνων, στα χρόνια που προετοιμαζόταν η επανάσταση;
Και η επιστροφή των Φιλικών στο ίδιο μέρος, 6 χρόνια μετά, λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης. Οι έξι αυτοί άνθρωποι, θέτουν τους κομβικούς άξωνες και προετοιμάζουν το έδαφος για την μέρα που ξημερώνει για το έθνος των Ελλήνων.

Σκηνοθεσία: Άλεξ Λιακόπουλος
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Γιάννης Παυλίδης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική επένδυση: Γιώργης Κοντοπόδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρσώ Φίλη
Φωτογραφίες: Γιάννης Παυλίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργης Κοντοπόδης, Νικόλας Μπράβος, Δημήτρης Τοπαλίδης, Κωνσταντίνος Πεσλής, Γωγώ Φάκου, Μαρσώ Φίλη, Klaidi Kagia

Continue Reading
Advertisement

Επικαιρότητα

“Με τις μέλισσες ή με τους λύκους”

Η σκηνική πράξη “Με τις μέλισσες ή με τους λύκους”, συνιστά μία καλλιτεχνική προσπάθεια απόδοσης της αγόρευσης του Θανάση Καμπαγιάννη, στην πολυσυζητημένη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, όπως και οι συντελεστές του έργου, δεν προσπαθεί μόνο να τεκμηριώσει την ενοχή της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης, και να πείσει το δικαστήριο για την παράνομη δράση της, αλλά και να φωτίσει την ύπαρξη δύο κόσμων:

Από τη μία ο κόσμος της ακραίας βίας των ισχυρών, του ρατσισμού, του μίσους και από την άλλη ο κόσμος της αλληλεγγύης, του αγώνα και της συντροφικότητας.

Παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης στην πραγματική αίθουσα του δικαστηρίου, το έργο “Με τις μέλισσες ή με τους λύκους” παρουσιάζεται ως μία σκηνική ανάγνωση, με τον ήχο οργανωμένο σε μουσική, και το λόγο του Θανάση Καμπαγιάννη, μέσα από την ερμηνεία του ηθοποιού Γεράσιμου Γεννατά, να αποκαλύπτει τις φρικαλεότητες που διέπραξε η οργάνωση από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, δύο μουσικοί επί σκηνής, διαλέγονται με τον ηθοποιό συνθέτοντας το παζλ της αφήγησης.

Το κοινό, όπως και οι δικαστές της εν εξελίξει υπόθεσης, καλούνται να διαλέξουν, με ποιους είναι; Με τις μέλισσες ή με τους λύκους;

Συντελεστές:
Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης, Γιώργος Χανός
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δανάη Λιοδάκη
Σκηνογραφική επιμέλεια: Νικόλας Κανάβαρης
Δραματουργική επεξεργασία: Λυδία Λιοδάκη, Δανάη Λιοδάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Φοίβος Πετρόπουλος

Continue Reading

Επικαιρότητα

Σούπερ Κική στο Κατράκειο

Η Super Kiki είναι το κορίτσι που έγινε γνωστό ως αγανακτισμένη σερβιτόρα! Την αγαπήσαμε και την βάλαμε στα σπίτια μας μιας και όλοι μας έστω μια φορά στη ζωή μας έχουμε πιάσει δίσκο στα χέρια μας!

Η ταύτιση μαζί της γινόταν όλο και εντονότερη, μιας και άρχισε να παίρνει φωτιά στα σοσιαλ μίντια σχολιάζοντας καθημερινές στιγμές! Είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας και έρχεται να σου σερβίρει όλη την αλήθεια της στο τραπέζι!

Η “Super Κiki”, on stage επιλέγει να εμπλουτίσει το περιεχόμενο της παράστασης της. Να μοιραστεί μαζί σας όλα τα… άπλυτα της! Τα όσα θα σας αφηγηθεί, σίγουρα δεν είναι αυτά στα οποία σας έχει συνηθίσει.
“Βαριές” αληθινές μα και δραματικές ιστορίες της ζωής της, σερβιρισμένες όμως πάντα με τον δικό της κωμικό τρόπο. Διατηρώντας πάντοτε το δικό της κωμικό ύφος το οποίο αγαπήσατε.
Αυτή η αντίφαση αφηγήσεων δραματικών γεγονότων και κωμικού στοιχείου υπόσχεται να σας προκαλέσει μια μίξη συναισθημάτων που θα σας μείνει αξέχαστη.
Τα υπόλοιπα? Θα σας τα πει από κοντά!

Continue Reading

Επικαιρότητα

Εξερευνώντας το σύμπαν του Takis

Το βιωματικό μουσικό εργαστήρι προσκαλεί τα παιδιά στον εικαστικό και ηχητικό κόσμο του Τakis, μέσα από τη γνωριμία και την αλληλεπίδρασή τους με τα Μουσικά γλυπτά του.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες, όπως ο μαγνητισμός, ό ήχος, η συχνότητα, η ενέργεια, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, η δόνηση, η ταλάντωση, μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό.

Εξερευνούμε τη σύγχρονη τέχνη, παρατηρούμε τα υλικά, τα σχήματα, αντιλαμβανόμαστε τη σχέση του ήχου με τον περιβάλλοντα χώρο, ανακαλύπτουμε πώς “χορδές, σφαίρες, γρανάζια, κεραίες”, δημιουργούν μουσική.

Με μουσικά παιχνίδια και οργανωμένες μουσικοκινητικές δράσεις, εκφραζόμαστε, κινητοποιούμαστε συναισθηματικά, αντιλαμβανόμαστε την αξία της συνεργασίας μέσα σε μία -μουσική- ομάδα, γινόμαστε οι ίδιοι δημιουργοί μουσικής, εμπνεόμαστε και παίζουμε στο μαγνητικό περιβάλλον του Takis.

Προσκαλώντας τη δυναμική συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα της δράσης και ακολουθώντας τα συναισθηματικά-γνωστικά στάδια ανάπτυξης των παιδιών, το εργαστήρι καλεί παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών, να εξερευνήσουν το συνδυασμό τέχνης-επιστήμης, μέσα από το αισθητηριακό παιχνίδι, στο καλλιτεχνικό έργο του Takis, ενός από τους πιο πρωτοποριακούς σύγχρονους δημιουργούς του 20ού αι.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μάτα Κούρτη, μουσικός, συνθέτης, θεατροπαιδαγωγός-performer

Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Για παιδιά 5 έως 8 ετών
Έως 20 συμμετοχές

Continue Reading

Επικαιρότητα

“Παγκόσμια ημέρα μουσικής”

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης της εμφάνισης στο Ηρώδειο για την Πα­γκόσμια Ημέρα της Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου: το δημοφιλές Ειδύλλιο του Ζήγκφρηντ, που ο Βάγκνερ αφιέρωσε στον τελευταίο μεγάλο έρωτά του, την Κόζιμα φον Μπύλοου, για τη γέννηση του γιου τους, Ζήγκφρηντ· και τη Δεύτερη Συμφωνία, που ο Σούμαν συνέθεσε ενώ είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα παράνοιας, γεγονός που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς ωστόσο να μειώνει στο ελάχιστο την ωριμότερη, πλέον, και λαμπερή γραφή του.

Στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους, με λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία, και μουσικός διευ­θυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

• Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883)
Το ειδύλλιο του Ζήγκφρηντ, WWV 103
Συμφωνικό ποίημα για ορχήστρα

• Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856)
Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61
Sostenuto assai – Αllegro ma non troppo
Scherzo (Αllegro vivace)
Adagio espressivo
Allegro molto vivace

Continue Reading

Επικαιρότητα

“The Museum of Repair”

Talk
Reparative processes in the practice of Kader Attia
Μια συζήτηση μεταξύ του καλλιτέχνη και της Ηλιάνας Φωκιανάκη
16 Ιουνίου, 19.30 μ.μ.
Στο αίθριο του Ινστιτούτου Γκαίτε των Αθηνών, Ομήρου 14-16
Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά. Λόγω περιορισμένων θέσεων απαιτείται κράτηση στο email: Iris.Asimakopoulou@goethe.de  

Round Table Discussion
“Ξασπρίζοντας” τα Μάρμαρα: Αποκατάσταση-Επιστροφή, Αναδιανομή, Απο-αποικιοκρατία και το Ελληνικό Έθνος
Μια ανοιχτή συζήτηση που εμπνέεται από τις θεματικές της έκθεσης του Attia και τα 200 χρόνια του Ελληνικού κράτους
Οι ομιλητές και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Η ΠΑΤ στο State of Concept Athens
Waste/d Film
13 & 14 Ιουνίου στο State of Concept Athens
18.00 – 22.00 και τις δύο ημέρες (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα)
Στα πλαίσια του μεγάλου ερευνητικού προγράμματος της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών (Βαγγέλης Βλάχος, Δέσποινα Ζευκιλή, Γιώτα Ιωαννίδου, Ελπίδα Καραμπά) με τίτλο Waste/d, η ΠΑΤ παρουσιάζει μια σειρά φιλμ σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του State of Concept Athens για ένα χρόνο, ώστε να εξελίξει την έρευνα του Waste/d μεταξύ Μαρτίου 2022-Μαρτίου 2023.

φαινόμενα –
Phenomenon Anafi
July 5-12
Η ομάδα του State of Concept θα συμμετάσχει στην φετινή οργάνωση φαινόμενα, ένα πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης διάρκειας μίας εβδομάδας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ανάφη, 5-12 Ιουλίου 2021, με προσκεκλημένους τους χώρους τέχνης 3 137, Enterprise Projects, The Island Club, ΤΟ ΟΧΤΩ από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το πρόγραμμα διοργανώνουν η Συλλογή Kerenidis Pepe και το Association Phenomenon. 

Continue Reading

Επικαιρότητα

Χορογραφίες Σιντριβανιών στο Κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καθημερινές Θεματικές Χορογραφίες Σιντριβανιών στο Κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Οι χορογραφίες εναλλάσσονται και θα παρουσιάζονται καθημερινά κάθε μία ώρα στις 21.00, και στις 21.30.

Για την αποφυγή συνωστισμού κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Σιντριβανιών τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Παρακάτω το πρόγραμμα των θεματικών χορογραφιών:

• Δευτέρα
Opera & Έλληνες συνθέτες
Georges Bizet, Habanera
Don Giovanni: Fin che dal vini, Composer: Wolfgang Amadeus Mozart
Giacomo Puccini, Madama Butterfly, Act II, Un bel di vedremo (Instrumental)
Νίκος Σκαλκώτας, Ηπειρώτικος χορός (Ser. I/4)
Μάνος Χατζιδάκις, Χορός με τη σκιά μου, από το Χαμόγελο της Τζοκόντας
Γιώργος Κουμεντάκης, Serra

• Τρίτη
Disco
The Jacksons, Blame it on the boogie
BeeGees, Saturday Night Fever
Weather Girls, It’s Raining Men
Boney M, Daddy Cool
ABBA, Dancing Queen

• Τετάρτη
Soundtracks
Michael Nyman, theme from The Piano
John Williams, theme from Harry Potter
Carlos Gardel, Por una Cabeza (Scent of a Woman)
Vangelis, theme from Conquest of Paradise
Ennio Morricone, The Ecstasy of Gold

• Πέμπτη
Classic Music
Antonín Dvořák, Furiant, χορός αρ.1 σε ντο μείζονα, από τους Σλαβικούς χορούς, έργο 46
Dmitri Shostakovich, Βαλς II, από την Σουίτα Τζαζ αρ. 2
Tchaikovsky, Nutcracker
Ludwig Minkus, Don Quixote, Kitri Entrance
Vivaldi, Four Seasons, Autumn (1st mvt)

• Παρασκευή
Disco
The Jacksons, Blame it on the boogie
BeeGees, Saturday Night Fever
Weather Girls, It’s Raining Men
Boney M, Daddy Cool
ABBA, Dancing Queen

• Σάββατο
Soundtracks
Michael Nyman, theme from The Piano
John Williams, theme from Harry Potter
Carlos Gardel, Por una Cabeza (Scent of a Woman)
Vangelis, theme from Conquest of Paradise
Ennio Morricone, The Ecstasy of Gold

• Κυριακή
Classic Music
Antonín Dvořák, Furiant, χορός αρ.1 σε ντο μείζονα, από τους Σλαβικούς χορούς, έργο 46
Dmitri Shostakovich, Βαλς II, από την Σουίτα Τζαζ αρ. 2
Tchaikovsky, Nutcracker
Ludwig Minkus, Don Quixote, Kitri Entrance
Vivaldi, Four Seasons, Autumn (1st mvt)

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING