Connect with us

Ηλιούπολη

Επιτροπή Εορτασμού 200 χρόνων από το 1821

Με απόφαση του Δημάρχου Ηλιούπολης Γιώργου Χατζηδάκη, συγκροτήθηκε 5μελής επιτροπή, που θα εισηγηθεί, θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει τις εκδηλώσεις, που θα διοργανώσει ο Δήμος Ηλιούπολης, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η επιτροπή αποτελείται από 5 διακεκριμένους επιστήμονες, προσωπικότητες της πόλης μας, με αλφαβητική σειρά:
• Καραμανωλάκης Ευάγγελος, αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ),
• Μαρκουλάκη Αικατερίνη, πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
• Μπουραζέλης Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας και Σύμβουλος της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ επί Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων
• Λεβογιάννης Νικόλαος, πρώην Υφυπουργός Παιδείας και
• Χωματά Αικατερίνη, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού.
Πρόεδρος της Επιτροπής, θα είναι η κα Μαρκουλάκη Αικατερίνη.
Ακολουθούν τα βιογραφικά των μελών της επιτροπής.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΑΖΕΛΗΣ
Γέννηση στην Αθήνα (1950). Σπουδές και δίπλωμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1968-1973, υπότροφος του ΙΚΥ, αριστούχος απόφοιτος). Μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό Αρχαίας Ιστορίας με υποτροφίες του Σταθατείου Κληροδοτήματος και του γερμανικού κράτους στο Παν/μιο του Marburg (1973-1979). Συμβασιούχος έργου για το θέμα της Παγκόσμιας Ιστορίας της UNESCO στην Ακαδημία Αθηνών (1980-1981), ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών (1982-1985), πρώτος εκλεγμένος Δ/τής του ίδιου Κέντρου (1985-1989). Αναπληρωτής Καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1989-2000), καθηγητής (2000-2018). Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΙΕ (1990-1993). Δ/τής επί σειρά ετών του Ιστορικού Σπουδαστηρίου στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος (2003-2005) και Πρόεδρός του σε δύο θητείες: 2005-2007 και 2009-11. Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ (2007-2010). Αν. Πρόεδρος της Επιτροπής του Σαριπολείου Κληροδοτήματος (2007-2018). Αναπληρωτής Πρύτανη του ΕΚΠΑ για τα ακαδημαϊκά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις (2014-2018). Ομότιμος Καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας και Σύμβουλος της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ επί Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων με απόφαση Συγκλήτου (2018-).
Επισκέπτης καθηγητής Π/μίου Κρήτης (εαρ. Εξ. 1995), Visiting Professor of the British Academy (Φεβρουάριος 1996), Visiting member of the Institute for Advanced Study/Princeton (1996/7), Επισκέπτης καθηγητής Παν/μίου Κύπρου (Φεβρουάριος 2007), Επισκέπτης ερευνητής του Ινστιτούτου Αρχαίας Ιστορίας του Παν/μίου της Κολωνίας με επιχορήγηση της Thyssen-Stiftung (Μάρτης-Ιούνιος 2012), Korrespondierendes Mitglied des Deutschen Archäologischen Instituts κ.ά. Μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών: Αρχαιογνωσία, Mediterraneo Antico, Classica et Mediaevalia, Pharos, και της σειράς αρχαιοϊστορικών μελετών HABES (Heidelberger Althistorische Beiträge und Epigraphische Studien).
Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Ιστορία. Θεματικά επίκεντρα: Πολιτική και θεσμική ιστορία του ελληνιστικού κόσμου, ιστορία των θεσμών του ρωμαϊκού κράτους (ρεπουμπλικανική και αυτοκρατορική περίοδος), θεσμική και κοινωνική εξέλιξη των νησιών του Αν. Αιγαίου στη ρωμαϊκή περίοδο, λατρεία των ηγεμόνων στον αρχαίο κόσμο, νεότερη ιστοριογραφία για την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα.
Μονογραφίες: Das hellenistische Makedonien und die Ägäis (München 1982). Θεία δωρεά. Μελέτες πάνω στην πολιτική της δυναστείας των Σεβήρων και την Constitutio Antoniniana (Αθήνα 1989∙ δεύτερη, γερμανική έκδοση: Βιέννη 2007). Kos between Hellenism and Rome (Philadelphia 2000). Οι τρόφιμοι της λύκαινας. Συνοπτική ιστορία των Ρωμαίων και της πολιτείας τους από την ίδρυση της Ρώμης έως και την εποχή του Διοκλητιανού (753 π. Χ. -305 μ. Χ.), Αθήνα (ΜΙΕΤ) 2017. Υπεύθυνος συντονιστής (και εν μέρει συγγραφέας) των κεφαλαίων περί Αφηρωισμού και Αποθεώσεως στο έργο: Thesaurus Cultus et Rituum Antiquorum (ThesCRA), vol. II, 2004.
Επιμελητής ή συνεπιμελητής έκδοσης δέκα τριών επιστημονικών τόμων, συγγραφέας πολλών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, συμμετοχή σε διάφορα επιστημονικά προγράμματα πάνω σε θέματα Aρχαίας Ιστορίας.
Επίτιμος δημότης Δράμας.
Ιδιωτ. Διεύθυνση: Κυπριανού 2, GR-16341 Ηλιούπολη
Ηλεκτρονική διεύθυνση: kburasel@arch.uoa.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Κατερίνα Μαρκουλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη από Κρήτες γονείς. Πατέρας της ήταν ο ΠαπαΤίτος εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και ιδρυτής του πρότυπου για την εποχή του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου “Αθηναϊκό Κολλέγιο “.
Σπούδασε στην Αγγλία Αγγλική Φιλολογία (University of Keele ) και ψυχολογία στο Κολλέγιο Deree. Επίσης παρακολούθησε το ετήσιο πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων του ΕΛΚΕΠΑ.
Μιλάει την γερμανική γλώσσα.
Εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα νομοθετικού συντονισμού με αρμοδιότητα στα θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1986-1988).
Εργάστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως ιδιαιτέρα γραμματέας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σαρτζετάκη (1988-1990)
Εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών στο 4ο Λύκειο Γλυφάδας μέχρι το 2013.
Εξελέγετο επί σειρά ετών πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης (2005-2011)και παραμένει μέλος του Δ.Σ. μέχρι σήμερα.
Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρητίου Ενώσεως (2010-2014).
Το 2008 εκλέγεται δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό “Δημοτική Αλλαγή”
Το 2010 και το 2014 εκλέγεται δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό “Πρώτα η Ηλιούπολη” και υπηρετεί ως αντιδήμαρχος Παιδείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2013-2015).
Εργάστηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2016-2019).ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
O Βαγγέλης Καραμανωλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Eίναι ακόμη Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Έχει αποφοιτήσει από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ). Εχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα και στη Βιέννη και είναι διδάκτορας του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Υπήρξε από το 1996 έως το 2007 επιστημονικός συνεργάτης των ΑΣΚΙ. Συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές των περιοδικών Μνήμων, Ιστορείν και Αρχειοτάξιο, ενώ έχει συμμετάσχει και διευθύνει μια σειρά από ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
Βιβλία: H συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης και η διδασκαλία της Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών (1837-1932), Αθήνα 2006, Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιστορία του 1837-1937, Ηράκλειο, 2014 (σε συνεργασία με τον Κώστα Γαβρόγλου και τη Χάιδω Μπάρκουλα), Το ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αιώνα και η καταστροφή τους, Αθήνα 2019 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).
Έχει επιμεληθεί τόμους αναφορικά με την επτάχρονη δικτατορία (1967-1974), τη συλλογική μνήμη της κοινότητας, τις ιστορικές διαδρομές της ελληνικής νεολαίας στον 20ό αιώνα τις σχέσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία στη Μεταπολίτευση, τη δεκαετία του 40, την σύντομη Μεταπολίτευση (1974-1975) κ.ά..
Έχει δημοσιεύσει, επίσης μια σειρά από άρθρα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα αναφορικά με την ελληνική ιστοριογραφία στον 19ο και 20ό αιώνα, την ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης και την ιστορία των θεσμών.
Από το 2018 είναι συντονιστής της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στο ΕΚΠΑ και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. 

ΝΙΚΟΣ Ι. ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κωμιακή Νάξου, σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στην Ιδιωτική Εκπαίδευση επί μακρά σειρά ετών.
Δραστηριοποιήθηκε στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Νάξου και της Ηλιούπολης.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Ηλιούπολης και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Ηλιούπολης (ΔΕΠΑΗΛ).
Μελετητής της Νεότερης Ιστορίας και του Λαϊκού Πολιτισμού της Νάξου και των Κυκλάδων έχει συγγράψει βιβλία όπως: “Νεότερη Ιστορία της Νάξου” (7 τόμοι), “Ο Λαϊκός Πολιτισμός της Κωμιακής Νάξου” (3 τόμοι), “Το γλωσσικό Ιδίωμα της Ορεινής Νάξου” .
Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες των Κυκλάδων και έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια των Κυκλάδων.
Εκλέχτηκε Βουλευτής Κυκλάδων 1981-1989 και 1996-2004 Διετέλεσε Υφυπουργός παιδείας (1988-1989)

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΩΜΑΤΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη, όπου τελείωσε το Λύκειο Θηλέων.
Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ως υπότροφος του ΙΚΥ (Τμήμα Βυζαντινό Νεοελληνικό και Κλασικής Φιλολογίας). Μεταπτυχιακές Σπουδές έκανε στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 2017, μετά από Κατατακτήριες Εξετάσεις, παρακολουθεί το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Κατεύθυνση Γεωπολιτικής, του Πολιτικού της Νομικής Αθήνας.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά (Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο)
Γαλλικά (Γαλλικό Ινστιτούτο)
Ιταλικά (Ιταλική Σχολή Αθήνας)
Γερμανικά (Ινστιτούτο Γκαίτε)
Τουρκικά (Τμήμα Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ)
Έχει εργαστεί:
Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ερευνήτρια Μακεδονικού Αρχείου.
Στη Φιλοσοφική Ιωαννίνων, ερευνήτρια σύγχρονης Νεοελληνικής Φιλολογίας.
Σε Εκδοτικούς Οίκους και Περιοδικά.
Στην ΕΡΤ, 6 χρόνια στο Τμήμα Ειδήσεων, από όπου παραιτήθηκε για να υπηρετήσει στη Δημόσια Εκπαίδευση.
1977-1980: Δέκατο Λύκειο Αρρένων Αθηνών
1980-1982: Λύκειο Αχαρνών
1982-1986: 3ο Λύκειο Ηλιούπολης
1986-1999: Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Ηλιούπολης (του οποίου υπήρξε η τελευταία διευθύντρια)
1999-2007: 5ο Λύκειο Ηλιούπολης (Διευθύντρια)
2007-2009: 1ο Λύκειο Ηλιούπολης (Διευθύντρια)
2009-2013: 3ο Λύκειο Ηλιούπολης (Διευθύντρια)
2002-2006: Δημοτική Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ηλιούπολης, με πρόεδρο τον Δήμαρχο Θ. Γεωργάκη, Μέλος ή Αντιπρόεδρος Συμβουλίων
2006-2010: Δημοτική Σύμβουλος για δύο χρόνια Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
2010-2013: Πρόεδρος Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού (ΠΑΟΔΗΛ)
2014-2019: Δημοτική Σύμβουλος.
2019-σήμερα: Δημοτική Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ηλιούπολη

100 χρόνια Μιχάλης Κακογιάννης: 11 έως 14 Ιουνίου στην Ηλιούπολη

 

Η έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Ηλιούπολης σηματοδοτείται με μια 4ημερη εκδήλωση 11, 12, 13 και 14 Ιουνίου 2021 με το αφιέρωμα  στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, για τα 100 χρόνια από την γέννηση του.

Το τετραήμερο αυτό αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη περιλαμβάνει τις προβολές των τριών ταινιών του, «Ο Βυσσινόκηπος», «Τρωάδες» και «Ηλέκτρα» στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη».

Τις ταινίες προλογίζουν ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Παράλληλα στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης στην πλατεία Φλέμιγκ  από 11/6 έως 30/6/21 θα παρουσιαστεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη.

Είσοδος ελεύθερη με τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ώρες λειτουργίας: 17:00 – 21:00.

Η γνωριμία και η συνεργασία του Μιχάλη Κακογιάννη με τον Μίκη Θεοδωράκη υπήρξε σταθμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και την τέταρτη και  τελευταία μέρα του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί συναυλία από την «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη» στον χώρο του «Δημοτικού Θεάτρου Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Θερινός Κινηματογράφος Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη»:

Παρασκευή 11 Ιουνίου,  «Ο Βυσσινόκηπος».

Σάββατο 12 Ιουνίου,  «Τρωάδες».

Κυριακή 13 Ιουνίου,  «Ηλέκτρα».

Δευτέρα 14 Ιουνίου,  συναυλία στο χώρο του «Δημοτικού Θεάτρου Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής» από την «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη».

Ερμηνεύουν  ο Παναγιώτης Πετράκης και η Μαριόλα Σαββέρια.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνεται στις 21:00.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις του αφιερώματος είναι ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας.

Τα δελτία εισόδου θα διατίθενται από το Τμήμα Πολιτισμού, οδός Νικομάχου 18, από τις 7/6 έως τις 10/6/21, 10:00 – 18:00.

Κάθε άτομο θα έχει δικαίωμα σε 2 δελτία εισόδου.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης δήλωσε ότι:

«Το “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” μας τιμά φέτος με την συνεργασία του και το πρόγραμμα του θερινού σινέ “Μελίνα Μερκούρη” θα ξεκινήσει με  αφιέρωμα στις ταινίες του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Μετά από μια δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο κινηματογράφο και τις περιορισμένες ψηφιακές λύσεις της περιόδου του lockdown, θα απολαύσουμε στο ανακαινισμένο και ασφαλές περιβάλλον του δημοτικού κινηματογράφου μας, εκλεκτές ταινίες κάτω από τον ουρανό της πόλης με συντροφιά το άρωμα του γιασεμιού».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του

σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11/6/2021  Ώρα προβολής: 21:00

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ (The Cherry Orchard)

(Ελλάδα-Γαλλία-Κύπρος,1999, έγχρωμη, 141΄)

Ειδικό Μεγάλο βραβείο του Κοινού στο Φεστιβάλ Ταινιών του Κόσμου του Μόντρεαλ

Παρίσι, 1900. Η Άνια, δεκαεξάχρονη κόρη της κυρίας Λιούμποφ Ρανέφσκι, φτάνει στη γαλλική πρωτεύουσα για να συνοδεύσει τη μητέρα της πίσω στη Ρωσία. Πέντε χρόνια πριν, όταν ο μικρός της γιος πνίγηκε στη λίμνη, η Λιουμπόφ εγκατέλειψε το πατρικό της κτήμα, πασίγνωστο για το Βυσσινόκηπό του, και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία με τον εραστή της, ο οποίος αφού σπατάλησε όλες τις οικονομίες της, την εγκατέλειψε. Στο γυρισμό τους βρίσκουν το Βυσσινόκηπο να ανθίζει. Ο Γκάεφ, αδελφός της Λιούμποφ, είναι ένας χαριτωμένος αργόσχολος που τον φροντίζει ο ογδοντάχρονος υπηρέτης Φιρς, αφήνοντας τα πρακτικά ζητήματα στα χέρια της Βάριας, θετής κόρης της Λιούμποφ. Παρόντες, για να καλωσορίσουν την ξενιτεμένη, είναι ο Λοπάχιν, ένας πλούσιος άξεστος έμπορος και ο Τροφίμοφ, δάσκαλος του πνιγμένου αγοριού, που έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή.

Πρωταγωνιστούν: Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Άλαν Μπέιτς, Κάτριν Κάρλιτζ, Τούσκα Μπέργκεν, Τζέραλντ Μπάτλερ, Φράνσις ντε λα Τουρ, Όουεν Τιλ, Μάικλ Γκαφ, Άντριου Χάουαρντ

Θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου, Ιάσονας Τριανταφυλλίδης

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/6/2021 Ώρα προβολής: 21:00

ΤΡΩΑΔΕΣ (The Trojan Women)

(Ελλάδα-Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ, 1972, ασπρόμαυρη, 105΄)

Μετά την πτώση της Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη που θρηνεί το χαμό της οικογένειας και της πόλης της και η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία, καθώς οι νικητές σκοτώνουν το νεαρό σε ηλικία γιο της. Και ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη, την αιτία αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα κακά που θα βρουν τους νικητές στο δρόμο για την πατρίδα.

Πρωταγωνιστούν: Κάθριν Χέρμπορν, Βανέσα Ρέηντγκρέηβ, Ζενεβιέβ Μπυζόλντ, Ειρήνη Παπά, Μπράιαν Μπλεστ, Πάτρικ Μαγκί

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Ζουμπουλάκης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/6/2021 Ώρα προβολής: 21:00

ΗΛΕΚΤΡΑ

(Ελλάδα, 1962, ασπρόμαυρη, 110΄)

Θεσσαλονίκη 1962: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου

Ένωση Ελλήνων Κριτικών: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού, Καλύτερης Μουσικής

Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας (1962)

Βραβείο καλύτερης Κινηματογραφικής Προσαρμογής Ήχου & καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Καννών.

Βραβείο Διεθνούς Ενώσεως Νέων Γαλλίας

Βραβεία στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1962), του Ακαπούλκο (1962), του Βερολίνου (1963)

Εκτός από την Υποψηφιότητα για Όσκαρ, πήρε συνολικά 25 Διεθνείς Διακρίσεις

Πρωταγωνίστρια και τραγικό πρόσωπο είναι η Ηλέκτρα, η οποία παντρεμένη μ’ ένα χωρικό περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν και σκοτώνουν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο.

Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Παπά, Γιάννης Φέρτης, Μάνος Κατράκης, Τάκης Εμμανουήλ, Νίκος Περγιάλης, Θεανώ Ιωαννίδου

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, στις 21:00, στο Θέατρο «Δημήτρης Κιντής», συναυλία από την  Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τραγούδια που έγραψε ο μεγάλος έλληνας συνθέτης, σε στίχους Μιχάλη Κακογιάννη, για τις κινηματογραφικές ταινίες Ηλέκτρα, Ζορμπάς, Τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, Τρωάδες, Jacob and Joseph και Ιφιγένεια και ερμηνευτές τον Παναγιώτη Πετράκη και τη Σαββέρια Μαργιολά.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Φωτογραφίας στο Εκθεσιακό Κέντρο Ηλιούπολης,  από την Παρασκευή, 11 έως και την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 με φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 17:00-21:00.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Τα δελτία εισόδου θα διατίθενται από το Τμήμα Πολιτισμού, οδός Νικομάχου 18, από τις 7/6 έως τις 10/6, 10:00. – 18:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κάθε άτομο θα έχει δικαίωμα σε 2 δελτία εισόδου.

 

 

Continue Reading

Ηλιούπολη

Rapid Test για τις επιχειρήσεις της Ηλιούπολης

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ξεκίνησε πρόγραμμα διεξαγωγής «rapid test» σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού Αττικής και στον Δήμο Ηλιούπολης.

Όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης μπορούν να επωφεληθούν από την δράση αυτή καθώς επίσης οι εργαζόμενοι και τα μέλη της οικογενείας τους.

Η δράση αυτή συμβάλει στη μείωση της μετάδοση της διασποράς του κορωνοϊού και στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή.

Στην σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, « www.eea.gr » υπάρχει ειδική πλατφόρμα για την επιλογή ενός από τα τέσσερα σημεία της Αττικής όπου υπάρχουν οι κινητές μονάδες στις οποίες θα παρευρίσκονται ιατροί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στο rapid test γίνεται αμέσως και το μοριακό για την επιβεβαίωση.

Για την απευθείας συμμετοχή στη δράση αυτή επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο ή πατήστε εδώ:

https://www.eea.gr/arthra-eea/dorean-rapid-test-apo-to-e-e-a-se-epichirimaties-ke-eleftherous-epangelmaties-ti-prepi-na-gnorizete-gia-ti-diadikasia-2/

Continue Reading

Ηλιούπολη

“Εντείνουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης των ανεπιθύμητων φαινομένων στην περιοχή του Χαλικάκι”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

“Αγαπητοί συμπολίτες,

Δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτά – από κανέναν μας στην πόλη – τα απαράδεκτα περιστατικά παραβατικότητας και ιδιαίτερα τα πρόσφατα συμβάντα κλοπών στην περιοχή του «Χαλικάκι», με στόχο μάλιστα ανήλικα παιδιά.

Συνεχίζουμε και εντείνουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης των ανεπιθύμητων αυτών φαινομένων, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Ασφάλεια, με σχεδιασμό ειδικών επιχειρήσεων για την καλύτερη αστυνόμευση της πόλης και την ασφάλεια του πολίτη.

Παρακολουθούμε προσεκτικά τις ανησυχίες των γονέων, στεκόμαστε στο πλευρό όλων των πολιτών, επαγρυπνούμε, σχεδιάζουμε και δρούμε προσεκτικά και μεθοδικά.

Γιώργος Χατζηδάκης

Δήμαρχος Ηλιούπολης

Continue Reading

Ηλιούπολη

Τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη ηλικιωμένων

Ανακοίνωση από το ΚΑΦΑΔΗΛ

Η δράση μας σε συνεργασία με το «Κέντρο Φ» για την Τρίτη Ηλικία ξεκινά στις 6 Μαΐου, βασιζόμενοι στο γεγονός πως οι συνταξιούχοι, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την οικονομική και υγειονομική κρίση, με άμεσες συνέπειες και στην ψυχική τους υγεία.

Το «Κέντρο Φ» αποτελεί μια σύμπραξη νέων επιστημόνων της ψυχικής υγείας, ως απάντηση στην εθνική κρίση της οικονομίας και των αξιών, σε μια σθεναρή απόπειρα αναχαίτισης των αρνητικών της επιπτώσεων στον ψυχισμό της κοινωνίας μας.

Η ομάδα του «Κέντρου Φ» προσάρμοσε την δια ζώσης ψυχολογική υποστήριξη των επωφελούμενων σε τηλεφωνική, λόγω αναστολής της λειτουργίας των ΚΑΠΗ για τα μέλη τους αλλά και ως μέτρο προστασίας έναντι του Covid-19 για τα μέλη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» .

Στόχος μας είναι η ενημέρωση της Τρίτης Ηλικίας για τους κινδύνους που μπορεί να απειλούν την ψυχική τους υγεία και κυρίως τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών και θωράκισης της ψυχικής τους ισορροπίας. Η ατομική τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται δωρεάν στα μέλη και θα έχει άμεσα οφέλη για τους ιδίους και έμμεσα για την οικογένειά τους.

Επίσης το «Κέντρο Φ» Θα αναλάβει την εξ αποστάσεως ψυχολογική υποστήριξη των επαγγελματιών (προσωπικό) του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Ταβιθά».

Η δράση έχει στόχο την άμεση στήριξη των επαγγελματιών, την έμμεση στήριξη των ευπαθών ομάδων που υποστηρίζουν αλλά και των οικογενειών τους, με σκοπό την καταλληλότερη και ποιοτικότερη παροχή των υπηρεσιών τους. Η ενδυνάμωση των παραπάνω ωφελούμενων ομάδων την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, θα ενισχύσει τις δεξιότητες ψυχικής ανθεκτικότητας τους και θα λειτουργήσει προληπτικά και υποστηρικτικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως συμπτώματα άγχους και απόσυρσης.

Ο πρόεδρος

Ντέτσικας Κωνσταντίνος

Continue Reading

Ηλιούπολη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο διανομής ΕΛΤΑ

Το ΔΣ του Δήμου Ηλιούπολης εκφράζει ομόφωνα την δυσαρέσκειά του μετά από την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ΕΛΤΑ και για την επιχειρούμενη κατάργηση του τοπικού Κέντρου Διανομής και την μεταφορά και συγχώνευσή του με το αντίστοιχο κέντρο του γειτονικού Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού.

Ο μεγάλος χαμένος είναι ο πολίτης, που έως τώρα δεν εξυπηρετείται έγκαιρα, παραλαμβάνει ληγμένους λογαριασμούς και χρεώνεται με προσαυξήσεις καθυστέρησης και αν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός αυτός θα χειροτερεύσει η σημερινή κακή κατάσταση.

Αυτή η μεθόδευση δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή και στο σημερινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο αφού συζητήσαμε τις νέες εξελίξεις και συμφωνήσαμε σε νέο ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενημερώνουμε την κοινή γνώμη και το αποστέλλουμε προς κάθε κατεύθυνση, ζητώντας την ακύρωση αυτής της διαδικασίας.

Αποφασίσαμε επίσης την διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το τοπικό Κέντρο Διανομής ΕΛΤΑ, την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 στις 10 πμ, μαζί με όλους του φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης και στον συμβολικό αποκλεισμό τους για μια ώρα.

Για άλλη μια φορά απαιτούμε από την διοίκηση των ΕΛΤΑ και την κυβέρνηση την διατήρηση του τοπικού κέντρου διανομής, την ενίσχυσή του με προσλήψεις μόνιμου σωστά αμειβόμενου προσωπικού, τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα μέσα και την απαραίτητη οργάνωσή τους, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, που είναι ο επιθυμητός στόχος.

Ηλιούπολη 5 Μαΐου 2021

Continue Reading

Ηλιούπολη

“Κανένα σπίτι φέτος χωρίς Πασχαλινό τραπέζι”

Μαραθώνιος Αλληλεγγύης και Αγάπης
11 πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς της Ηλιούπολης, ΟΙ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΗΣ», με σύνθημα “Κανένα σπίτι φέτος χωρίς Πασχαλινό τραπέζι” συγκεντρώνουν τρόφιμα μακράς διάρκειας και δωροεπιτανές καταστημάτων τροφίμων στηρίζοντας άπορους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας για το πασχαλινό τους τραπέζι.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Από Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 έως και Παρασκευή 23 Απριλίου καθημερινά τα εργάσιμες ημέρες από 12:00 έως 14:00 και από 18:00 έως 20:00.
Επίσης το Σάββατο 10 Απριλίου από 11:00 έως 14:00.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING